Zo zahraničia

Hrozí KOLAPS? Poľnohospodári z viacerých krajín EÚ rozbehli masívne PROTESTY

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam. Kde všade sa vybrali do ulíc?

Ilustračný obrázok k článku Hrozí KOLAPS? Poľnohospodári z viacerých krajín EÚ rozbehli masívne PROTESTY
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné komunikácie, aby vyjadrili nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či dovozom výrobkov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Budú pokračovať

Farmári vo Francúzsku vyjadrujú nespokojnosť v uliciach už niekoľko mesiacov, pripomína DPA. Dôvodmi sú pokles príjmov či regulácie EÚ v oblasti životného prostredia. Vo svojich protestoch budú pokračovať, kým vláda nevypočuje ich požiadavky, píše Reuters.

Odbory žiadajú pomoc pre odvetvia poľnohospodárstva, ktoré majú najväčšie ťažkosti, najmä ekologické poľnohospodárstvo a vinohradníctvo, ako aj kompenzácie zvýšených cien pohonných hmôt. Na piatok boli protesty ohlásené v približne 85 zo 101 departementov Francúzska.

Protestuje sa aj v Poľsku a Litve

Poľskí poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť predovšetkým s nekontrolovaným dovozom produktov a obilnín z Ukrajiny. Tvrdia, že to vedie k poklesu cien ich výrobkov.

Tisíce roľníkov vyšli počas tohto týždňa do ulíc aj v Litve, aby vyjadrili nespokojnosť s úspornými opatreniami a poľnohospodárskou politikou vlády. Okrem iného žiadajú aj zastavenie tranzitu ruského obilia.

Problémy aj v Rumunsku

Poľnohospodári a dopravné spoločnosti v Rumunsku už niekoľko dní blokujú cesty vrátane hraničných priechodov s Maďarskom, Ukrajinou a Srbskom traktormi. Protesty poľnohospodárov sa konajú aj v Holandsku a Nemecku.

Začiatok tohto roka bol pre poľnohospodárov v európskych krajinách náročný a ceny produktov klesli, píše DPA s odvolaním sa na expertov z think tanku Agriculture Stratégies.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Protest farmárov v Poľsku
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Facebook.com/Robert Fico
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM