Rastislav Búgel Technológie

Hrozí mu KONIEC? Z TikToku ZMIZLO obrovské množstvo hudby, videá ostali tiché

Obľúbená sociálna sieť má veľký problém. Jedna zo spoločností sa s TikTokom nedohodla na novej zmluve. Stovky tisíc videí tak ostali potichu.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí mu KONIEC? Z TikToku ZMIZLO obrovské množstvo hudby, videá ostali tiché
Zdroj: TASR/AP

TikTok je fenoménom posledných rokov. Svedčí o tom fakt, že sociálna sieť má viac ako miliardu registrovaných používateľov. Aplikácia s videami však aktuálne bojuje s veľkými problémami.

Nedocielili dohodu

TikTok sa totiž nedohodol s hudobným gigantom Universal Music Group (UMG). Na základe toho spoločnosť, ktorá zastrešuje také hviezdy ako Drake či Taylor Swift, zo sociálnej siete odstránila celý svoj hudobný katalóg.

Stovky tisíc videí tak prišli o hudbu a ostali úplne potichu.

Ako informuje vox.com, UMG sa k tomuto kroku odhodlala, nakoľko podľa jej vyjadrenia TikTok ponúkol len zlomok požadovanej sumy.

Gigant odchod príliš nepocíti

„Pokiaľ ide o otázku odmeňovania umelcov a skladateľov, TikTok navrhol platiť našim umelcom a skladateľom zlomok sadzby, ktorú platia podobne veľké sociálne platformy. Dnes, ako náznak toho, ako málo TikTok kompenzuje umelcov a skladateľov, napriek svojej masívnej a rastúcej používateľskej základni, rýchlo rastúcim príjmom z reklamy a rastúcej závislosti na hudobnom obsahu, TikTok predstavuje len asi 1 % našich celkových príjmov,“ napísalo UMG.

„Je smutné, že Universal Music Group uprednostňuje svoju chamtivosť nad záujmami umelcov a skladateľov,“ reagoval TikTok.

Koniec TikToku?

Universal Music Group sa nepáčilo ani to, že TikTok zaplavuje čoraz viac videí vytvorených umelou inteligenciou (AI). Zároveň hovorí aj o zastrašovaní zo strany sociálnej siete, ktorej výsledkom malo byť podpísanie nevyhovujúcej zmluvy.

Zaskočení zostali nielen tvorcovia videí, ale aj ich fanúšikovia. Množia sa hlasy, ktoré hovoria, že toto môže znamenať začiatok konca populárnej sociálnej siete.

Podarí sa docieliť novú dohodu a návrat hitov UMG na TikTok? To je nateraz vo hviezdach. „Máme zodpovednosť voči našim umelcom, aby sme bojovali za dosiahnutie novej dohody, na základe ktorej budú za svoju prácu primerane odmeňovaní, na platforme, ktorá rešpektuje ľudskú kreativitu, v prostredí, ktoré je bezpečné pre všetkých a efektívne moderované,“ dodal hudobný gigant.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Instagram.com/emilypellegrini
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM