Aktualizované Eva Sládková Správy Zo Slovenska

Hrozí nám KONIEC slobody a sprísnenie opatrení?! Húfne neoslavujte, nestretávajte sa a necestujte

V ostatných dňoch poriadne pribúdalo nových prípadov nákazy koronavírusom. Krízový štáb navrhuje zvýšenú kontrolu na hraniciach.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí nám KONIEC slobody a sprísnenie opatrení?! Húfne neoslavujte, nestretávajte sa a necestujte
6
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Asi sa to dalo čakať, najmä po rannej správe, keď sme sa dozvedeli, že za včerajšok pribudlo až 53 nových prípadov nákazy. Premiér Igor Matovič už ráno naznačoval, že opatrenia sa budú sprísňovať.

„53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Bohužiaľ,“ napísal, čím naznačil sprísňovanie opatrení.

Poobede na tlačovke dodal, že sme na začiatku druhej vlny epidémie. „Je na nás, aká bude vysoká,“ povedal Matovič.

Nestretávajte sa

„Číslo 53 je ďaleko najvyššie za ostatné obdobie. Chcel by som ľudí vyzvať na zváženie, či budú organizovať veľké rodinné oslavy. kde sa združujú desiatky ľudí. Sú veľmi rizikové. Máme prípady z rodinnej oslavy z Humenného odkiaľ sa rozniesla nákaza po celom Slovensku,“ dodal hlavný hygienik Ján Mikas.

Ako dodal, medzi novonakazenými sú 3 skupiny: prvá skupina sú ľudia, ktorí sa vrátili zo zahraničia a nahlásili sa. Druhá veľká skupina sú úzke kontakty pozitívne testovaných osôb. Mikas preto žiada ľudí, aby neorganizovali veľké rodinné oslavy, kde by boli aj ľudia zo zahraničia. Tretia skupina sú podľa neho roztrúsené prípady.

Ak pôjdu ľudia na dovolenku, majú podľa hlavného hygienika zvážiť kam a mali by si tam dať pozor.

Odborníci vyzývajú ľudí, aby vážili aj dovolenky v zahraničí. Zajtra (v piatok 10. júla) bude na hraniciach veľká policajná akcia, ktorej cieľom je zmapovať, aký veľký je pohyb medzi štátmi.

Zasadne konzílium

V pondelok 13. júla bude zasadať konzílium odborníkov a rozhodne, či sa sprísnia opatrenia. Mimoriadne zásadne aj vláda. V zrýchlenom konaní schváli zmenu, že každému, kto príde z menej bezpečnej krajiny, príde SMS správa, aby sa nahlásil hygienikom a išiel sa na 5. až 6. deň testovať. Neuposlúchnutie sa má trestať vysokou pokutou.

Prijaté by to mohlo byť budúci týždeň aj v parlamente.

„Riziko tu je,“ argumentoval premiér Matovič. Testovať každého, kto príde zo zahraničia, nie je možné, keďže ide o niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Krízový štáb

Na Úrade vlády sa dnes preto s premiérom stretli ministri zdravotníctva a vnútra, hlavný hygienik a niektorí členovia permanentného krízového štábu. Úplná zhoda nepanuje ani medzi odborníkmi, no zhodujú sa, hranice nemajú byť tak slobodne otvorené ako doteraz.

Člen krízového štábu MUDr. Peter Visolajský sa vyjadril, že vzhľadom na rastúce počty nakazených na Slovensku je potrebné zvýšiť kontrolu na hraniciach. Epidemiologička MUDr. Alexandra Bražinová by šla ešte ďalej. Vyhlásila, že treba prijať opatrenia hneď, keď že je len otázkou času, kedy sa nákaza začne šíriť na Slovensku.

„Zostala nám jediná zbraň a tou je zodpovednosť. To nám pomohlo vyhrať prvú vlnu a mohli sme sa stať premiantmi Európy,“ povedal Igor Matovič s tým, že zatiaľ sa opatrenie nesprísňujú, ale ak budú čísla stúpať, v pondelok zasadne konzílium epidemiológov a môže a to zmeniť.

Vysoké pokuty

V pondelok mimoriadne zasadne aj vláda a prerokuje legislatívnu úpravu, ktorá umožní poslať občanovi prichádzajúcemu z „červenej“, nebezpečnej krajiny SMS správu. Obsahovať má upozornenie o povinnosti kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva. Neuposlúchnutie sa má trestať vysokou pokutou. Novelu zákona majú predložiť do parlamentu v skrátenom konaní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM