Kultúra

Hudobný svet smúti: Zomrel Steve Mackey, basgitarista známej skupiny Pulp

Hudobný svet zasiahla správa o úmrtí 56-ročného basgitaristu skupiny Pulp. Zomrel po troch mesiacoch strávených v nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Hudobný svet smúti: Zomrel Steve Mackey, basgitarista známej skupiny Pulp
Zdroj: Instagram.com/steve__mackey

Vo veku 56 rokov zomrel vo štvrtok britský hudobník Steve Mackey, ktorý pôsobil ako hráč na basovú gitaru v britpopovej skupine Pulp. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie jeho manželky, novinárky Katie Grandovej.

Nahral päť albumov

Mackey hral v skupine Pulp počas desaťročí jej medzinárodných úspechov. Nahral s ňou päť štúdiových albumov: Separations (1991), His ‚n‘ Hers (1994), Different Class (1995), This Is Hardcore (1998) a We Love Life (2001).

Okrem toho sa ako skladateľ, producent či remixér podieľal aj na nahrávkach iných interpretov vrátane Arcade Fire, Florence and the Machine, Black Box Recorder alebo Death in Vegas. Bol tiež kurátorom hudby pre umelecké výstavy.

„Po troch mesiacoch strávených v nemocnici, kde bojoval zo všetkých síl a s veľkým odhodlaním, sme sa s ním museli rozlúčiť. Sme z toho šokovaní a zničení. Steve bol najtalentovanejší človek, akého som kedy poznala, výnimočný hudobník, producent, fotograf a filmár,“ napísala Grandová na sociálnej sieti.

Prečítajte si tiež

Návrat ku kapele

Skupina Pulp na čele s charizmatickým spevákom Jarvisom Cockerom stála v 90. rokoch na čele hudobnej vlny britpop, pričom zaznamenala hity ako „Common People“ či „Disco 2000“.

Mackey sa ku kapele vrátil po jej deväťročnej prestávke, keď v rokoch 2011 a 2012 absolvovala svetové turné a v roku 2013 vydala svoju nateraz poslednú nahrávku, singel „After You“.

Basgitarista však vlani v októbri oznámil, že sa nezúčastní na sérii reunionových koncertov, ktoré sa majú uskutočniť koncom tohto roka. O príčine jeho smrti neboli zverejnené žiadne ďalšie podrobnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM