ELA Zo zahraničia

HUMUS zo známej tržnice: Veterinári zhabali vyše sto kíl mäsa i rýb neznámeho pôvodu, FOTO

Štátni veterinári u našich susedov našli vyše 1300 prepeličích vajec, viac ako 100 kilogramov mäsa a rýb neznámeho pôvodu.

Ilustračný obrázok k článku HUMUS zo známej tržnice: Veterinári zhabali vyše sto kíl mäsa i rýb neznámeho pôvodu, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Obchodné centrum SAPA, ktoré sa s rozlohou 35 hektárov nachádza v juhovýchodnej časti Prahy, je označované ako srdce vietnamskej komunity v Českej republike. Pri návšteve hlavného mesta našich susedov ho neobídu ani turisti.

A práve tam, v areáli zvanom Pražský Hanoi, zistili českí veterinári, policajti a colníci závažné nedostatky. Štátni veterinári našli vyše 1300 prepeličích vajec a vyše 100 kilogramov mäsa a rýb neznámeho pôvodu. Rozhodli, že vajcia, mäso aj ryby treba zlikvidovať a predajcom hrozí priam neuveriteľne vysoká pokuta.

Miliónové pokuty

V pondelok o tom informovala česká Štátna veterinárna správa (ŠVS). Časť z týchto potravín skladovali v nevyhovujúcich podmienkach.

Kontrolovaným prevádzkam môže byť podľa veterinárnych inšpektorov uložená pokuta až 50 miliónov českých korún, čo je v prepočte 1,9 milióna eur.

Inšpektori, policajti a colníci si posvietili na autá používané na prepravu živočíšnych potravín, reštauráciu a predajňu potravín. V zázemí jednej z reštaurácií v areáli sa nachádzalo mäso a produkty neznámeho pôvodu.

Čo za mäso by ľudia zjedli?

"Išlo celkom o 108 kg potravín, ktoré inšpektori na mieste znehodnotili farbou a nariadili ich likvidáciu na náklady prevádzkovateľa,“ informuje ŠVS.

Presne 1320 prepelíčích vajec neznámeho pôvodu našli v jednom z áut, ktoré opúšťalo areál SAPA. Stovky vajec nechali zlikvidovať podobne ako živé ryby zo stánku, ktorého prevádzkovateľ nemal doklady o pôvode predávaného tovaru. Jeho prevádzka taktiež nebola riadne registrovaná na predaj takéhoto druhu tovaru.

O výške jednotlivých pokút, ktorú budú musieť majitelia jednotlivých prevádzok zaplatiť, sa rozhodne v správnom konaní.

Pozrite si v galérii, čo všetko veterinári zaistili.

V pražskej SAPA našli stovky kilogramov mäsa neznámeho pôvodu
3
Galéria
Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM