Zo zahraničia

Hurikán Fiona devastuje pobrežie Kanady: Bez prúdu je pol milióna domácností

Ničivý živel zasiahol pobrežie Kanady. Vietor dosahuje rýchlosť 144 kilometrov za hodinu.

Ilustračný obrázok k článku Hurikán Fiona devastuje pobrežie Kanady: Bez prúdu je pol milióna domácností
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Hurikán Fiona v sobotu zasiahol pobrežie kanadskej provincie Nové Škótsko. Bez elektrickej energie sa ocitlo pol milióna domácností.

Vietor dosahuje rýchlosť 144 kilometrov za hodinu a husto prší, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). TASR informuje podľa správ agentúry AFP.

Núdzové varovanie

Kanada vydala výstrahy pred vyčíňaním počasia pre veľkú časť svojho východného pobrežia. „Očakáva sa výrazne silný vietor, prívalové búrky a silné zrážky,“ uviedlo NHC v upozornení. Úrady v Novom Škótsku vydali núdzové varovanie s tým, že ľudia by mali zostať ukrytí vnútri budov s dostatočnými zásobami najmenej na 72 hodín.

Prečítajte si tiež

Hrozbou je aj oceán

Kanadské centrum pre hurikány (CHC) uviedlo, že silný vietor zasiahol Nové Škótsko, Ostrov princa Edwarda a juhozápad Newfoundlandu. V Novom Škótsku a na Ostrove princa Edwarda zaznamenali zrážky až 125 milimetrov.

CHC tiež očakáva aj vysoký príliv vody z oceánu, čo môže spôsobiť na pobreží záplavy.

„Určite to bude historická, extrémna udalosť pre východnú Kanadu,“ povedal meteorológ Bob Robichaud z CHC ešte predtým, ako Fiona udrela na pevninu. „Je to veľký hurikán… Všetka tá hybnosť je uväznená v búrke, takže je veľmi ťažké, aby sa niečo také rýchlo skončilo,“ dodal. Búrkové počasie sa z pobrežia pohybuje rýchlosťou 65 km za hodinu na severo-severozápad, uviedla CHC.

Premiér Justin Trudeau nazval búrku „zlou“ a dodal, že "môže mať významný vplyv pre celý región“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac správ z domova a zo sveta

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM