Zo Slovenska

Idete žiadať o dotácie na nájomné? Využite bezplatnú pomoc odborníkov

Žiadateľom o dotácie na nájomné, ktorí majú problémy s vypĺňaním žiadostí, pomôžu od stredy 15. júla pracovníci Slovak Business Agency (SBA) v šiestich regionálnych klientskych centrách.

Ilustračný obrázok k článku Idete žiadať o dotácie na nájomné? Využite bezplatnú pomoc odborníkov
Zdroj: TASR

Pomoc pracovníkov agentúry môžu využiť napríklad podnikatelia, ktorí nedisponujú potrebnou technikou alebo majú problém s vyplnením formulára, informovalo v stredu Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Vybavíte na jednom mieste

„Žiadatelia o nájomné, ktorí nemajú k dispozícii počítač, notebook alebo čítačku na elektronický podpis, budú môcť využiť technické prostriedky, ktoré pre nich rezort hospodárstva a SBA pripravili v klientskych centrách,“ uviedlo MH. Pokiaľ sa do klientskeho centra dostaví prenajímateľ aj nájomca, žiadosť o dotáciu na nájomné je možné podať okamžite – spoločne na jednom mieste.

Klientske centrá sú pre žiadateľov k dispozícii v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici a v Prešove.

„Aby mohli pracovníci SBA plynulo, efektívne a plnohodnotne pomáhať, odporúčame podnikateľom, aby si vopred preverili obsadenosť klientskeho centra. Samozrejme, môžu sa aj priamo telefonicky objednať na konkrétny čas,“ doplnil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Všetky kontakty a otváracie hodiny klientskych centier sú k dispozícii na internetovej stránke MH.

Kto môže požiadať?

O dotáciu na nájomné môžu žiadať podnikatelia, ktorí mali pre koronakrízu zatvorené prevádzky alebo významne obmedzili svoju činnosť. Rezort doteraz prijal takmer 4000 žiadostí o dotácie, pričom vyplatených bolo zatiaľ 1,5 milióna eur.

Dotáciu na nájomné štát poskytne vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom.

Najviac však vo výške 50 % nájomného. Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM