Webnoviny - Svet

Inflácia sa vrátila na historické minimum 0,4 %

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Medziročný rast spotrebiteľských cien na Slovensku sa opäť zmiernil. Po tom, čo inflácia v decembri zrýchlila z novembrového rekordného minima 0,4 % na 0,5 % sa v januári opäť vrátila na úroveň 0,4 %. Do roku 2010 tak Slovensko vstupuje návratom k historicky najnižšiemu rastu cien od svojho vzniku. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Na medziročnej báze pritom najvýraznejšie rástli ceny alkoholických nápojov a tabaku o 6 %, zdravotníctva o 5,1 % a vzdelávania o 4,8 %. Naopak, znížili sa ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 3,9 %, potravín a nealkoholických nápojov o 3,5 %, odevov a obuvi o 2,4 % a rekreácie a kultúry o 0,3 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v januári oproti decembru vzrástli o 0,2 %, kým v decembri oproti novembru naopak mierne klesli o 0,1 %. V januári rástli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,6 %. Najvýraznejšie klesli ceny v bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,2 % a odevov a obuvi o 0,8 %.

Samotné ceny potravín v januári medziročne klesli o 3,9 %, čím sa zmiernil ich medziročný prepad o 5,5 % z decembra. V medzimesačnom porovnaní sa v januári ceny potravín zvýšili o 2,6 %, kým v decembri sa v porovnaní s novembrom nezmenili.

Jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, tak dosiahla v januári 0,2 %. V decembri pritom predstavovala záporných 0,2 %. Na medzimesačnej báze jadrová inflácia v januári dosiahla 0,7 %.

Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, na medziročnej báze zrýchlila z decembrových 1 % na 1,1 %. V medzimesačnom porovnaní čistá inflácia v januári predstavovala 0,2 %.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM