ELA Zo zahraničia

Islamskí TERORISTI prúdia do Európy cez Ukrajinu, Nemci varujú pred KRVAVÝMI útokmi

Krajiny ako Nemecko, Francúzsko i Rakúsko majú už niekoľko mesiacov vysoký stav pohotovosti. Hoci sa niektorým útokom podarilo zabrániť, riziko sa zvyšuje.

Ilustračný obrázok k článku Islamskí TERORISTI prúdia do Európy cez Ukrajinu, Nemci varujú pred KRVAVÝMI útokmi
Zdroj: TASR/DPA

Nemecko je od konca roka 2023 v strehu. Od novembra zadržala viacero osôb, ktoré plánovali teroristické útoky. Muž tadžickej národnosti, ktorého zadržali v spojitosti s hrozbou teroristického útoku na katedrálu v Kolíne nad Rýnom, zostáva vo vyšetrovacej väzbe.

Nová skupina teroristov

Informácie o plánovanom útoku získala nemecká polícia niekoľko dní pred Vianocami. Mal sa uskutočniť počas silvestrovských osláv. Nemecké úrady vyslovili predpoklad, že za plánovaným útokom stojí skupina napojená na regionálnu odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) Chorásán.

Najväčším nebezpečenstvom sú teroristi, ktorí si razia cestu na Západ z Tadžikistanu. Konkrétne je to práve táto nová skupina s názvom Provincia Islamského štátu Chorásán (ISPK), informujú nemecké médiá.

Využívajú vojnu na Ukrajine

Ako sa títo radikály dostávajú do Európy? Podľa nemeckých médií im situáciu aktuálne uľahčuje vojna na Ukrajine. Na náš kontinent sa dostávajú po dvoch hlavných trasách. Cez Uzbekistan alebo Turkménsko, na Ukrajinu a potom do Poľska, kde sa vydávajú za vojnových utečencov.

Dokonca disponujú falošnými dokladmi a úradom rozprávajú vymyslené príbehy o mučení alebo prenasledovaní, informuje CNN Prima News.

Smerom na Západ majú takpovediac už potom vydláždenú cestu. V Poľsku získajú povolenie na pobyt a podľa tajných služieb ich nikto nekontroluje. Potom sa už veľmi ľahko dostanú cez nemecké hranice. Tajné služby pre nemecký Bild upresnili, že v Ukrajine vedia získať výbušné zariadenia ako granáty alebo granátomety, s ktorými sa prepravujú ďalej po Európe.

Satanove sily

„Satanove sily chcú rozšíriť vírus homosexuality medzi mladými moslimami. Existuje iba jeden spôsob, ako proti tomu bojovať: ozbrojená svätá vojna,“ uviedli v časopise prívrženci teroristickej skupiny Hlas Chorasánu.

Nemecké bezpečnostné úrady bijú na poplach, keďže teroristi verejne hovoria o „zabíjaní neveriacich“ a skupina si hľadá ďalších prívržencov. K hroziacim útokom sa vyjadril aj nemecký Frankfurter Allgemeine, podľa ktorého americká tajná služba hovorí o viac ako desiatkach vnútorných operáciách v ich radoch. Obavy narastajú aj ohľadom zbraní. Teroristi z Tadžikistanu chcú údajne k útokom zaradiť aj výbušné drony, ktoré sú nočnou morou pre bezpečnostné úrady.

Počet žiadateľov o azyl vzrástol

Do Nemecka už roky prúdia státisíce migrantov, ktorí si túto krajinu vybrali za cieľ svojej cesty. Počet žiadateľov o azyl v Nemecku v minulom roku vzrástol o 51,1 percenta. O azyl tam požiadalo vyše 350-tisíc ľudí, uviedol v pondelok nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Najviac žiadateľov o azyl, vyše 100-tisíc, pochádzalo zo Sýrie. Ďalších 62 624 žiadateľov prišlo z Turecka a 53 582 tvorili Afganci, dodal nemecký úrad.

Tieto počty sú stále nižšie ako tie v rokoch 2015 až 2016, keď do Nemecka prišlo viac než milión migrantov. Väčšinou vtedy pochádzali zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM