Webnoviny - Svet

ISS: Otvorili kryty panoramatických okien

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Astronauti Bob Behnken a Nicholas Patrick majú za sebou tretí výstup do otvoreného vesmíru s cieľom dokončiť inštaláciu najnovšieho modulu Tranquility s pozorovateľnou. Podľa vyjadrení amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), 5 hodín a 48 minút trvajúci výstup ukončili o 9:03 stredoeurópskeho času (SEČ) a splnili všetky naplánované úlohy.

Okrem iného otvorili príklopy na panoramatických oknách. Dvojica astronautov najprv zvonku odstránila izoláciu z okien, potom Nicholas Patrick uvoľnil uzávery, a až potom mohol pilot Terry Virts zvnútra otvoriť príklopy.

Pozorovateľňa ponúkne nielen jedinečný panoramatický pohľad na Zem a vesmír, dôležitá je i pre monitorovanie výstupov do vesmíru a pristávacích procesov. „Pomôže to, keď budeme robiť robotické operácie,“ uviedol člen posádky raketoplánu Endeavour Terry Virts. Doteraz sa mohli operátori robotických ramien spoľahnúť len na pohľad sprostredkovaný kamerami. V pozorovateľni môžu byť naraz dvaja ľudia, súčasťou zariadenia sú prenosné pracovné stanice, pomocou ktorých je možné ovládať robotické procesy a dianie v Medzinárodnej vesmírnej stanici (International Space Station, ISS).

Pozorovateľňa v hodnote 27 miliónov amerických dolárov (zhruba 19,8 milióna eur) sa nachádza na tej časti najnovšieho modulu Tranquility, ktorá je obrátená na Zem. Modul pripevnili astronauti počas prvého výstupu do otvoreného vesmíru misie Endeavour. V Taliansku vyrobená kupola s výškou 1,5 metra a priemerom zhruba tri metre má sedem okien.

Štart raketoplánu Discovery na nasledujúcu misiu na ISS je naplánovaný na 18. marca.

Informácie zverejnili agentúry AP, AFP a webová stránka www.nasa.gov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM