Politika

Ján Kubiš dosiahol PRELOMOVÝ míľnik: Vyzbieral PODPISY a môže kandidovať na prezidenta

Kubiš získal 15-tisíc podpisov na prezidentskú kandidatúru. Zbiera ich ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Ján Kubiš dosiahol PRELOMOVÝ míľnik: Vyzbieral PODPISY a môže kandidovať na prezidenta
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš už vyzbieral 15-tisíc podpisov od občanov potrebných na prezidentskú kandidatúru. Potvrdil to pre TASR.

„Máme 15-tisíc podpisov, ale zbierame ďalej, až skoro do konca januára, keď plánujeme petičné hárky odovzdať,“ uviedol Kubiš pre TASR.

Už skôr avizoval, že sa nechce o post hlavy štátu uchádzať ako kandidát konkrétnej politickej strany.

Musia získať dôveru Slovákov

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov.

Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do parlamentu, a to na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Kto bude kandidovať?

O post prezidenta sa uchádza aj diplomat a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Podpisy na kandidatúru zbiera tiež zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a Marta Čurajová, ktorá zbiera podpisy ako občianska kandidátka. O post prezidenta sa chce uchádzať aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Spomína sa tiež kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Súčasný predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať na funkciu hlavy štátu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM