Zo Slovenska

Jasný odkaz primátora Hlohovca: Ďalšie testovanie zvládne štát aj bez samospráv

To, či sa druhé kolo plošného testovania uskutoční, je ešte otázne. Zvládlo by sa to však aj bez pomoci miest a obcí?

Ilustračný obrázok k článku Jasný odkaz primátora Hlohovca: Ďalšie testovanie zvládne štát aj bez samospráv
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí. Tvrdí, že to, čo mala na tento víkend zabezpečiť samospráva, si už do budúcna môže zorganizovať štát aj sám.

„Prosím vás, neťahajte samosprávy budúci víkend do ďalšieho plošného testovania. Ak aj odborníci povedia, že ho treba, už nás na to nepotrebujete. Ukázali sme, ako na to, a máte dostatok štátnych kapacít v území, ktoré môžete využiť,“ napísal Kollár na sociálnej sieti.

Zbytočný medzičlánok?

Primátor skonštatoval, že štát chcel od samospráv, aby zabezpečili vhodné priestory a dodali administratívnych pracovníkov. „Všetky vhodné priestory sme vám už zabezpečili, drvivá väčšina je v budovách organizácií, ktoré majú svojich štatutárov, takže s nimi môže armáda komunikovať priamo a nachystať si ich bez medzičlánku samosprávy. Zoznam administratívnych pracovníkov, ktorí sa zúčastnili na prvej vlne, máte, môžu ich rovno oslovovať a zazmluvňovať okresné úrady,“ vysvetlil Kollár

Teraz to robili samosprávy a náklady im majú následne okresné úrady preplácať. „Teraz to môžete pokojne zjednodušiť. Aspoň sa konečne ľudia dozvedia, že nejaká štátna správa v území existuje,“ dodal.

Nechajte nás pracovať

Primátor prosí štát, aby samosprávy nechal pracovať. „Do konca roka máme 40 pracovných dní. V závere roka majú samosprávy najviac práce. Navyše v roku, keď sme zaznamenali výrazné výpadky v príjmoch, ku koncu roka musíme čarovať,“ priblížil s tým, že tí, ktorí využili úvery od vlády, musia do konca roka dokončiť všetky investície, ktoré z nich financujú.

Primátor tiež povedal, že ak bude štát potrebovať samosprávy „na zmysluplnú prácu“, sú k dispozícii. „Len máme prosbu – zavolajte nás k tomu hneď na začiatku. Povieme vám, aké máme reálne kapacity a ako veci robiť tak, aby sme ich využili čo najefektívnejšie,“ dodal Kollár. Zároveň ocenil, že sa prišlo cez víkend otestovať veľa ľudí, a poďakoval všetkým, ktorí sa na úspechu celej operácie podieľali.

AK TREBA ĎALŠIE PLOŠNÉ TESTOVANIE, MYSLÍM, ŽE UŽ TO ŠTÁT ZVLÁDNE AJ BEZ SAMOSPRÁV 1. Mám radosť z toho, že sa cez...

Posted by Miro Kollar on Sunday, November 1, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM