ELA Zo Slovenska

Matovič: Som hrdý na všetkých. Prepáčte mi, že sme vás donútili ísť na tento test

Premiér SR Igor Matovič (OĽANO) výsledok prvého dňa celoplošného testovania považuje za dôkaz, že SR ako štát a ako spoločenstvo zodpovedných ľudí funguje.

Ilustračný obrázok k článku Matovič: Som hrdý na všetkých. Prepáčte mi, že sme vás donútili ísť na tento test
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Na Slovensku otestovali v sobotu (31. 10.), prvý deň celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, 2 581 113 ľudí. Infekčných z nich bolo 25 850, teda jedno percento. V nedeľu to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Najviac pozitívnych prípadov bolo v regiónoch Žilina, Topoľčany, Ružomberok a Prešov, oznámil Naď. Smerom k zdravotníkom spresnil, že mimoriadnu odmenu 500 eur dostanú tí, ktorí sa podieľali na testovaní počas víkendu obidva dni.

Prepáčte…

Premiér Matovič povedal, že je hrdý na všetkých, ktorých sa podieľali na testovaní. „Ukázali sme, že Slovenská republika ako spoločenstvo zodpovedných ľudí funguje,“ uviedol. Vyzdvihol nasadenie ozbrojených síl, samosprávy, policajtov, hasičov a zdravotníctvo.

Matovič zdôraznil, že sa ospravedlňuje a že ho zároveň mrzia vyjadrenia a pocity ľudí, ktorí označili dobrovoľné testovanie za nátlakové a išli naň len preto, aby mohli ísť do práce či nemuseli byť v karanténe. „Prepáčte mi, že sme vás donútili ísť na tento test,“ povedal premiér. Podľa neho to bolo dôležité kvôli onkologickým pacientom, seniorom, lekárom i zdravotných sestrám.

„Nechceli sme dopustiť, aby nám nemocnice kľakli na kolená. Len kvôli nim sme vás prinútili ísť na tento test. Bolo to v záujme nás všetkých.“

Matovič tiež prosí pozitívne testovaných ľudí, aby aj s rodinou dôsledne dodržali desaťdňovú karanténu. Tiež, aby dali vedieť všetkým, s ktorými boli v kontakte.

Ľudí s negatívnymi výsledkami testu vyzýva, aby naďalej dodržiavali opatrenia. Ako dodal, po testovacom víkende tu nebude „žiadna salám, párky, rúška dole,“ dodal.

Druhé kolo bude

Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude, uviedol Matovič a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyhlásil, že projekt celoplošného testovania sa jednoznačne podaril. Verí, že sa krivku nakazených na ochorenie COVID-19 v SR podarí výrazne sploštiť. Má nádej, že Slovensko zakročilo v posledný čas, keď sa to dalo ešte urobiť.

Zabránili sme kolapsu nemocníc

Pri takomto „enormnom počte nakazených“ by nám vraj zanedlho hrozil kolaps nemocníc. „Chcem vyjadriť nádej, že sme zakročili v poslednej chvíli,“ uviedol Krajčí a poďakoval zdravotníkom, že „nenechali vládu v štichu“. „Bola to náročná práca a vy ste dokázali pretestovať takéto obrovské množstvo ľudí.“

„Toto je niečo, s čím sa Slovensko zapíše do histórie. Ľudia sa dokázali vzoprieť pandémii,“ skonštatoval šéf rezortu zdravotníctva.

Premiér i jednotliví ministri zároveň vyzvali tých, ktorí sa ešte neboli testovať, aby tak ešte v nedeľu urobili. Odberné miesta sú momentálne podľa ich slov vyťažené menej ako v sobotu a netvoria sa ani dlhé rady.

„Sme všetci na jednej lodi a toto je cesta ku slobode,“ povedal na záver tlačovky Matovič.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyhlásil, že Slovensko zažilo druhé Slovenské národné povstanie. Krajina podľa neho nečelila od druhej svetovej vojny takej hrozbe. „Slovenský národ sa po tomto víkende stal národom ak nie veľkým, tak národom silným,“ povedal Krajniak v maskáčovej uniforme.

Slovensko podľa ministra Krajniaka povstalo.

„Schopnosť povstať znamená nebyť pasívny, a to dokážu len veľké a silné národy. Buďme hrdí na to, čo sme dokázali,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM