Zo zahraničia

Je červená polárna žiara NEBEZPEČNÁ? Slováci zdieľali príspevky, na ktoré reagujú odborníci

Začiatkom novembra 2023 sa nočná obloha nad Slovenskom a ďalšími európskymi krajinami rozžiarila červenou a purpurovou polárnou žiarou, ktorá je inak pre tieto zemepisné šírky vzácna.

Ilustračný obrázok k článku Je červená polárna žiara NEBEZPEČNÁ? Slováci zdieľali príspevky, na ktoré reagujú odborníci
6
Galéria

Ide o prírodný úkaz, ktorý pre zdravie ľudí nepredstavuje žiadne riziko. Tisíce používateľov sociálnych sietí však zdieľali nepravdivé príspevky, podľa ktorých vraj červené odtiene znamenajú, že polárna žiara v atmosfére spaľuje kyslík potrebný pre život na Zemi, alebo je nebezpečenstvom pre leteckú dopravu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Nepravdivé príspevky

Odborníci, ktorých oslovila AFP, potvrdili, že polárna žiara nie je nebezpečná pre ľudské zdravie a nespaľuje kyslík potrebný pre život napriek červenému sfarbeniu. Úkaz sa vyskytuje tak vysoko v atmosfére, že nemá na ľudí žiadny zaznamenateľný vplyv.

Nepravdivé príspevky zdieľané v slovenčine pochádzajú z účtov napojených na skupinu s názvom Tvorivá spoločnosť.

Podľa zistení AFP ide o organizáciu prepojenú s ukrajinským pseudonáboženským hnutím AllatRa, ktoré ukrajinské tajné služby vinia z propagácie prokremeľských naratívov a jeho lídri čelia trestnému stíhaniu.

Ako vzniká polárna žiara

Polárna žiara vzniká, keď sa energeticky nabité častice zo Slnka dostanú k Zemi vo forme slnečného vetra a interagujú s molekulami plynov v horných vrstvách atmosféry.

K interakcii dochádza vo výške 80 až 250 kilometrov nad zemským povrchom, najčastejšie v okolí severného a južného polárneho kruhu.

Intenzívna slnečná aktivita však môže spôsobiť, že polárna žiara sa rozšíri aj do stredných zemepisných šírok.

Čo spôsobuje červenú farbu v polárnej žiare? Článok pokračuje na druhej strane.

V OBRAZOCH: Slovákov očarila úchvatná polárna žiara
14
Galéria
Foto: Ivan Roháč
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM