Zo zahraničia

Je Kyjev iba BÁBKA Spojených štátov? Za útokom na Kremeľ je Washington, tvrdí Rusko

Za pokusom o údajný atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina je Washington, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ilustračný obrázok k článku Je Kyjev iba BÁBKA Spojených štátov? Za útokom na Kremeľ je Washington, tvrdí Rusko
Zdroj: TASR/AP

Podľa Peskova Ukrajina len realizuje plány Spojených štátov. „Rozhodnutia o podobných útokoch prijíma Washington a nie Kyjev… Kyjev robí len to, čo mu povedia,“ uviedol Peskov. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúr Reuters a AFP.

Bez dôkazov

Dodal, že Spojené štáty vyberajú nielen ciele útokov, ale aj prostriedky na ich realizáciu. Nepodložil to však nijakými dôkazmi.

„Pokusy Kyjeva a Washingtonu poprieť to sú, samozrejme, úplne smiešne,“ vyhlásil hovorca Kremľa.

Tlačová služba prezidenta Ruskej federácie informovala v stredu o nočnom útoku dvoch bezpilotných lietadiel na Kremeľ. Hovorca Kremľa operáciu označil za „plánovaný teroristický čin“ a pokus o ohrozenie života prezidenta Putina.

Plánujú odvetu?

Ukrajina poprela, že by bola do incidentu zapojená. Podiel Kyjeva na údajnom útoku v stredu odmietol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kremeľ uviedol, že si vyhradzuje právo na prijatie odvetných krokov, pričom neuviedol o aké kroky by mohlo ísť. Peskov v tejto súvislosti povedal, že Rusko má niekoľko možností, pričom odmietol komentovať, či je Zelenskyj legitímnym vojenským cieľom Ruska.

Peskov dodal, že Putin sa vo štvrtok zdržiava vo svojej kancelárii v Kremli a má naplánované stretnutie s ministrom pre ekonomický rozvoj.

V súvislosti s údajným útokom tiež uviedol, že Moskva posilňuje bezpečnosť pred budúcotýždňovými oslavami na Deň víťazstva nad fašizmom.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM