han Zo Slovenska

Je to POTVRDENÉ: Druhá vlna pandémie má DOPAD na vyšetrenia! Kde bol najväčší POKLES?

Je to čierne na bielom! Počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu klesol počet diagnostických výkonov vo všetkých medicínskych odboroch.

Ilustračný obrázok k článku Je to POTVRDENÉ: Druhá vlna pandémie má DOPAD na vyšetrenia! Kde bol najväčší POKLES?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Odložená zdravotná starostlivosť mala za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení.

Najväčší pokles sa zaznamenal pri RTG vyšetreniach a kolonoskopii.

Upozornila na to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP).

Nielen operácie

AOPP pripomenula, že odklad zdravotnej starostlivosti počas druhej vlny sa nedotkol len plánovaných operačných výkonov, prevencie, ale aj diagnostiky. Podľa údajov vyžiadaných AOPP od zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledný kvartál rokov 2019 a 2020, klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna.

„Odklad diagnostických výkonov sa v najväčšej miere dotkol RTG vyšetrení (26,8 percenta), kolonoskopie (17,7 percenta) a mamografie (17 percent),“ spresnila AOPP.

Nižšie čísla

RTG vyšetrenie tak absolvovalo o 257 533 pacientov menej, kolonoskopiu o 3 914 ľudí menej a mamografiu zas o 12 835 pacientov menej. "Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov,“ skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka AOPP.

Pokles zdravotné poisťovne zaznamenali aj pri CT vyšetreniach (o 9,5 percenta), angiografii (o 10,4 percenta) či pri magnetickej rezonancii (o 5,1 percenta).

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM