HD Správy

Je to tu: Chorvátsko otvorilo hranice pre krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska

Chorvátsko vo štvrtok opätovne otvorilo svoje hranice bez reštrikcií pre obyvateľov z desiatich členských krajín Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Je to tu: Chorvátsko otvorilo hranice pre krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska
Zdroj: TASR

Ide o Slovensko, Česko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko a Slovinsko, uvádza tlačová agentúra AFP.

„Dočasný zákaz prekračovania hraníc“ bol zrušený „pre cestovný ruch“, vyhlásil chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

Obyvatelia zo zmienených desiatich krajín odteraz nebudú musieť uvádzať žiadny dôvod na vstup do Chorvátska a pred cestou môžu vopred uviesť svoje osobné údaje na špeciálne zriadenej webovej stránke, čím sa zníži čakací čas na hraniciach.

Bez karantény

Od stredy (27. 5.) od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. V utorok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Ako ÚVZ SR ďalej uviedol, osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku budú môcť prísť na územie SR hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM