Zo zahraničia

Slováci, chystajte sa na cesty: Do viacerých európskych krajín už môžme ísť na 48 hodín!

Dodržanie 48-hodinovej lehoty sú tieto osoby povinné preukázať príslušníkovi Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, chystajte sa na cesty: Do viacerých európskych krajín už môžme ísť na 48 hodín!
Zdroj: TASR

Od stredy (27. 5.) od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. V utorok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Bez karantény

Ako ÚVZ SR ďalej uviedol, osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku budú môcť prísť na územie SR hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Maďarsku budú môcť prísť na územie Slovenska hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín.

Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa. Dodržanie 48-hodinovej lehoty sú tieto osoby povinné preukázať príslušníkovi Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

Viac o posledných uvolnených opatreniach sa dočítate TU.

S ostatnými krajinami sa o 48-hodinovom vstupe zatiaľ intenzívne rokuje.

Pozor, takáto dohoda k 27. máju obojstranne platí iba s Českou republikou a Maďarskom. „Pred odchodom zo SR je každý povinný vyplniť formulár o čase opustenia územia, ktorý cestujúcemu na hraničnom priechode potvrdí polícia. Je doležité, aby ste sa na hraničný priechod dostavili s vytlačeným a vyplneným formulárom, predídete tak zbytočnému čakaniu,“ informuje ministerstvo vnútra na svojom webe.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM