red . Magazín

Je to tu! Prvá firma na Slovensku zavádza 4-dňový pracovný týždeň

Vďaka možnosti voľby pracovného režimu majú zamestnanci vo firme väčší pokoj, a sú teda aj produktívnejší.

Ilustračný obrázok k článku Je to tu! Prvá firma na Slovensku zavádza 4-dňový pracovný týždeň
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Štvordňový pracovný týždeň konečne dorazil už aj na Slovensko! Na svojich zamestnancoch ho už rok testuje poisťovňa NN. Informuje o tom Startitup.

Predĺžený víkend po celý rok

Nový systém má zamestnancom prinášať vyššiu časovú flexibilitu a menej stresu. Majú pritom na výber z dvoch pracovných režimov. Buď si zvolia 5-dňový pracovný týždeň (7,75 hod./deň) alebo 4-dňový (9,7 hod./deň), v ktorom sa im piaty deň rozráta medzi štyri pracovné dni. Normálny pracovný čas 38,75 hodín týždenne teda zostáva v oboch prípadoch zachovaný.

Rozdelili si aj pracovné sily, a to na dve skupiny – časť zamestnancov pracuje od pondelka do štvrtka a druhá od utorka do piatka.

Vďaka možnosti voľby pracovného režimu majú zamestnanci vo firme väčší pokoj, a sú teda aj produktívnejší. „Po roku sme spokojne skonštatovali, že náš nový model práce je úspešný. Nemal negatívny vplyv ani na produktivitu, ani na pracovný výkon, efektivitu a kvalitu NN servisu,“ uviedla pre Startitup Jana Šimková, HR Business Partner pre poisťovňu NN.

Dobrá psychohygiena

Výhodou štvordňového pracovného týždňa je, že piaty deň môžu zamestnanci využiť na všetko to, čo by počas päťdňového pracovného týždňa nestihli.

Môžu si urobiť deň voľna alebo ho v pokoji využiť na vybavovačky na úradoch, návštevu lekára, vzdelávanie či psychohygienu. Nehovoriac o tom, že tak môžu mať predĺžený víkend počas celého roka, ktorý sa dá využiť aj na cestovanie.

Ak sa systém práce poisťovne NN osvedčí, je možné, že sa pridajú aj ďalšie firmy. Páčilo by sa vám pracovať len štyri dni v týždni?

Ilustračné foto

Páčilo by sa vám pracovať len štyri dni v týždni?

áno 87.5%
nie 12.5%

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM