Správy

Slovensko sa pripravuje na KORONAVÍRUS: Opatrenia zaviedli školy aj divadlá

Hrozba koronavírusu zasiahla celý svet. Oficiálne štatistiky uvádzajú desiatky tisíc nakazených a viac ako 3-tisíc mŕtvych. Slovenské inštitúcie prijímajú opatrenia!

Ilustračný obrázok k článku Slovensko sa pripravuje na KORONAVÍRUS: Opatrenia zaviedli školy aj divadlá
23
Galéria

Vírus COVID-19, známy aj ako koronavírus, na Slovensku ešte potvrdený nebol, no kruh sa pomaly uzatvára. Prvé prípady nákazy už majú v Česku, Rakúsku, na Ukrajine a najnovšie aj v Poľsku.

Pripravenosť Slovenska

V súvislosti s hrozbou koronavírusu prebiehajú na slovenských medzinárodných letiskách v Bratislave, Poprade a Košiciach zdravotné kontroly cestujúcich. „V prípade, že na palube lietadla bude identifikovaný človek so symptómami podobnými ochoreniu COVID-19, bude okamžite po prílete odvezený špeciálnou sanitkou na izoláciu na infekčné oddelenia do nemocnice,“ informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nemocniciam boli nariadené preventívne cvičenia, personál ich absolvoval napríklad v Bratislave, Nitre, Trnave, Košiciach, Prešove i Banskej Bystrici.

Slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7 700 lôžok na zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.

Návšteva školy

Opatrenia proti hrozbe koronavírusu pribúdajú aj na úrovni regiónov. Reagujú samosprávy aj viaceré inštitúcie.

Slovenské mestské školy a škôlky dostali usmernenie z Ministerstva školstva SR, ktoré dôrazne neodporúča organizovanie akýchkoľvek výletov či exkurzií v oblastiach s potvrdeným výskytom koronavírusu.

Samosprávy inštruujú zamestnancov škôl, aby robili prísnejšie hygienické opatrenia. Priestory škôlok sa umývajú 3 – 4-krát denne, niektoré škôlky doobjednávajú zvýšený počet antibakteriálnych prostriedkov. Deťom v škôlkach každé ráno merajú teplotu.

„V každej škole je potrebné vyčleniť miestnosť, ktorá bude slúžiť ako priestor na umiestnenie žiakov alebo zamestnancov v prípade výskytu podozrenia na ochorenie spôsobené koronavírusom. Je nevyhnutné dbať na zvýšenú hygienu, aby žiaci a zamestnanci mali k dispozícii dezinfekčné gély alebo antibakteriálne mydlá a zabezpečiť častejšie umývanie priestorov dezinfekčnými prostriedkami,“ informovala Dnes24.sk hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

V prípade, že ste sa s dieťaťom vrátili z krajiny, kde sú potvrdené prípady nákazy vírusom, hygienici odporúčajú 14 dní ostať v domácom prostredí.

Keď nie sú žiadne príznaky, nie je problém, aby dieťa opäť začalo navštevovať školu.

Reagujú aj divadlá a knižnice

V Nitre sa k opatreniam pripojilo aj Divadlo Andreja Bagara. V rámci prevencie proti koronavírusu osadilo v budove bezplatné nádoby s dezinfekciou rúk. Nitrianske divadlo tak spravilo z vlastnej vôle, bez predošlého nariadenia.

Spomedzi kultúrnych inštitúcií zareagovalo na hrozbu koronavírusu aj Štátne divadlo Košice (ŠDKE). Návštevníkov vyzvalo, aby sa nezúčastňovali verejných podujatí, ak sa vrátili z oblastí ohrozených nákazou koronavírusu v priebehu posledných 14 dní alebo ak vykazujú príznaky ochorenia. Aj v priestoroch košického divadla boli umiestnené voľne dostupné dezinfekčné prostriedky. Nachádzajú sa pri vstupoch do jednotlivých priestorov divadla.

Preventívne opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia prijala aj Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici. Používateľov, u ktorých bude potvrdené ochorenie koronavírusom a ktorí majú vypožičané dokumenty z knižničného fondu žiada, aby bezprostredne kontaktovali knižnicu a vypožičané knihy nevracali. „Dokumenty vráťte až po odoznení ochorenia, alebo ukončení karantény. Pokuty za oneskorené vrátenie dokumentov nebudú," informuje knižnica.

Pošta nechodí

Slovenská pošta dočasne pozastavila prijímanie zásielok smerujúcich do niektorých oblastí Talianska. Tamojšia pošta totiž z dôvodu pretrvávajúceho šírenia koronavírusu pozastavila doručovanie do rizikových obcí a oblastí v krajine.

Dočasnú stopku má aj prijímanie zásielok s doručením do Číny, Macaa a Hongkongu. „Toto opatrenie uplatňuje Slovenská pošta rovnako ako ostatné štáty sveta v súvislosti so zrušením alebo zmenou letov medzinárodných leteckých prepravcov z alebo do Číny, ktorých snahou je tak zamedziť šíreniu koronavírusu,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

Dôvodom sú obmedzenia v medzinárodnej leteckej preprave, ktorá je jedným z nosných spôsobov prepravy medzinárodnej poš­ty.

Na situáciu zareagovala aj Národná diaľničná spoločnosť. Zredukovala predaj elektronických diaľničných známok na hraničných priechodoch. Odporúča motoristom kúpiť si známku cez internet alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Dôležité telefónne čísla

Otázky súvisiace s ochorením COVID-19 vám zodpovie Úrad verejného zdravotníctva na telefonických linkách s nepretržitou prevádzkou (24/7):

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici – 0918 659 580

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave – 0905 903 053

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

email: novykoronavirus@uvzsr.sk

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM