ELA Rôzne

Je tu predĺžený víkend a návštevy cintorínov: Aké bude POČASIE počas Dušičiek?

Už niekoľko dní panuje na Slovensku ustálené počasie a to by malo pokračovať aj v priebehu víkendu. Na čo sa pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Je tu predĺžený víkend a návštevy cintorínov: Aké bude POČASIE počas Dušičiek?
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nachádza nad východnou Európu a ovplyvňuje počasie na našom území bude mať dominantný vplyv na charakter počasia až do konca tohto týždňa, informuje iMeteo.sk.

Naďalej teda aj počas víkendu môžete počítať s krásnym, prevažne jasným až polojasným počasím bez zrážok, no rozfúka sa vietor. Okrem toho bude na súčasnú ročnú dobu aj veľmi teplo.

Teplé a slnečné počasie počas víkendu

Ustálený charakter počasia čaká Slovensko aj v nadchádzajúcich dňoch. Až do konca týždňa ako aj mesiaca nás čaká slnečné počasie a bude aj veľmi teplo.

Maximálne teploty by počas víkendu mali na našom území stúpať na +13 až +18 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné teploty. V porovnaní s dlhodobým normálom budú očakávané teploty aj o 5 °C vyššie ako je bežné.

Zmena dorazí v pondelok, kedy už bude treba počítať s prehánkami, od utorka sa potom rozprší na viacerých miestach.

Sobota: Slnečno, ojedinele hmla. Teploty 11 až 16 °C. Na západe malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 13 až 16 °C. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 11 až 15 °C. Na východe malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 11 až 15 °C.

nedeľu malá oblačnosť. Teploty 11 až 16 °C. Na západe prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 13 až 16 °C. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 11 až 15 °C. Na východe malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 11 až 15 °C.

Pondelok: Jasno až polojasno. Cez deň od západu pribúdanie oblačnosti a v západnej polovici ojedinele dážď alebo prehánky. V noci a dopoludnia lokálne hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa výnimočne udrží aj dlhšie. Teplo. Najnižšia nočná teplota 2 až –3, na západe a miestami na severe 8 až 3 °C, najvyššia denná teplota 12 až 17, na strednom a východnom Slovensku miestami okolo 10 °C.

Zmena času

V nedeľu 31. októbra sa na Slovensku tak ako vo väčšine európskych štátov skončí stredoeurópsky letný čas (SELČ). O 3.00 h SELČ sa posunú hodiny späť na 2.00 h stredoeurópskeho času (SEČ). Ľudia teda budú spať v noci o hodinu dlhšie.

Kvalita ovzdušia bude nízka

Inverzný charakter počasia síce prináša pekné počasie, ale kvalita vzduchu, ktorý dýchame sa zhoršuje a ešte sa v nadchádzajúcich dňoch bude zhoršovať.

V okolí obce Veľká Ida (okres Košice-okolie) platí od štvrtka upozornenie na smogovú situácie pre prachové častice PM10. Vyhlásil ho Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a potrvá až do odvolania.

Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov.

„Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10,“ dodal SHMÚ.

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM