ELA Správy Rôzne

Jeden deň v tričku, druhý v kabáte?! Prichádza počasie plné extrémov!

Počas najbližší dní nás čaká opäť poriadne meteorologické divadlo. Bude ako na hojdačke!

Ilustračný obrázok k článku Jeden deň v tričku, druhý v kabáte?! Prichádza počasie plné extrémov!
14
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Tohtoročná zima je v Európe mimoriadne zaujímavá. Len nedávno vyčíňala víchrica Petra a už sa blíži ďalšia s menom Sabine. Okrem silného vetra však čakáme aj veľmi vysoké teploty, informuje portál iMeteo.sk.

Teplotné kontrasty

Po okraji tlakovej níže začne už nasledujúcu noc nad naše územie prúdiť mimoriadne teplý vzduch, v dôsledku čoho začnú teploty stúpať mimoriadne vysoko.

Zatiaľ čo na východe a severe sa nič mimoriadne diať nebude, tak na severozápade a západe budeme svedkami veľkých výkyvov teplôt.

„V pondelok ráno sa teploty na západe budú rýchlo šplhať až k hranici +10 °C a túto hranicu zrejme ešte dopoludnia prekonajú. To však nebude všetko. Krátko po 12:00 začne cez naše územie postupovať studený front a tesne pred ním sa rast teploty zrýchli,“ dodáva iMeteo.sk.

Okolo 12:00 až 14:00 sa na západnom Slovensku môžu teploty pohybovať až okolo +15 °C a v širšom okolí Bratislavy zrejme až okolo +16 °C, ojedinele aj viac.

Silný vietor

Mesto Bratislava pre očakávaný silný nárazový vietor neodporúča ľuďom v pondelok (10. 2.) pohyb pod stromami, a to najmä v parkoch a mestských lesoch. Magistrát o tom informuje na sociálnej sieti. Pred silným vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy 1. a 2. stupňa.

„Najsilnejší bude na západnom Slovensku pri prechode studeného frontu okolo poludnia a krátko popoludní, ako aj po jeho prechode až do večerných hodín,“ uviedol ústav na sociálnej sieti.

Nárazy vetra môžu podľa meteorológov ojedinele dosiahnuť až okolo 100 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 60 až 70 kilometrov za hodinu. „Zvýšte preto opatrnosť, prípadne tomu prispôsobte pondelkový program,“ vyzýva SHMÚ.

Silný vietor bude fúkať v pondelok aj na strednom a v časti východného Slovenska. Vietor tu môže miestami dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 až 60 kilometrov za hodinu či krátkodobo v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Silný vietor očakávajú meteorológovia aj na horách, kde môže miestami dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. SHMÚ taktiež varuje pred tvorbou poľadovice na väčšine územia Slovenska.

Z tričiek do kabátov?

Všetko sa zmení v pondelok popoludní, kedy cez naše územie začne postupovať studený front. Na jeho čele zosilnie vietor a za ním k nám vpadne chladnejší vzduch.

V dôsledku toho sa začne na našom území zasa prudko ochladzovať a na severe sa v utorok očakáva sneženie, ktoré môže priniesť niekoľko centimetrov nového snehu.

Nová snehová nádielka by mohla napadnúť aj v mestách severného Slovenska. Na horách sa môže výška nového snehu počas zajtrajšieho dňa pohybovať až okolo 15 cm. Aj v ďalších dňoch by malo pokračovať chladnejšie počasie.

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM