Jakub Forgács Regióny Kultúra

Jedinečný hudobný zážitok vo Fiľakove. Maďarská umelkyňa sa predvedie na cimbale

Na cimbale začala hrať už ako 3,5-ročná. Viktória Herencsár odohrá počas koncertu v neďalekom Fiľakove skladby z Európy i Ázie.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný hudobný zážitok vo Fiľakove. Maďarská umelkyňa sa predvedie na cimbale
Zdroj: TASR

Piesne inšpirované kórejskými, čínskymi, japonskými, židovskými a buriatskými ľudovými pesničkami, ale aj improvizácie slovenských a maďarských ľudoviek odznejú na cimbalovom koncerte maďarskej umelkyne Viktórie Herencsár. Koná sa 28. apríla o 18:00 v bývalej koncertnej sále Základnej umeleckej školy na Koháryho námestí vo Fiľakove v okrese Lučenec.

„Minulý rok sme spomínali na 135. výročie narodenia svetoznámeho komponistu Bélu Bartóka. Na koncerte preto odznie aj jeho variácia ľudovej piesne Sokolička. Tento rok je pamätným rokom ďalšieho maďarského komponistu Zoltána Kodálya. Cimbalistka si vo svojom koncerte vyhradila miesto aj na jeho zbierky s názvom Maďarská fantázia,“ priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove Andrea Illés Kósik.

Viktória Herencsár sa narodila v Budapešti. Ako 3,5-ročná začala hrať na cimbale, neskôr navštevovala Vysokú školu hudobných umení Ferenca Liszta vo svojom rodnom meste. Od roku 1975 je členkou orchestra Maďarskej štátnej opery, od roku 1997 docentkou Akadémie umení v Banskej Bystrici. Koncertuje po celom svete ako sólistka, ale aj ako členka orchestra. Okrem koncertovania prednáša o dejinách cimbalu a o rôznych hudobných nástrojov nielen v Maďarsku, ale i v zahraničí.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery Hradu Fiľakovo!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM