Regióny

Jedno zo slovenských miest sa sčasti ponorí do tmy: Nie je za čo svietiť!

Raketovo stúpajúce ceny energií nezasiahli iba domácnosti. Enormne zvýšené náklady útočia aj na mestské pokladnice.

Ilustračný obrázok k článku Jedno zo slovenských miest sa sčasti ponorí do tmy: Nie je za čo svietiť!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Samospráva Rimavskej Soboty pristúpila pre nárast cien plynu a elektrickej energie k viacerým úsporným opatreniam.

V snahe znížiť náklady na energie vypína svietenie na každom druhom svetelnom bode verejného osvetlenia v celom meste i mestských častiach. Informoval o tom zástupca primátora Jozef Tóth.

K obmedzeniu verejného osvetlenia samospráva pristúpila po schválení úsporných opatrení mestskou radou, ktorej zasadnutie sa konalo začiatkom minulého týždňa.

Obmedzia aj vykurovanie

„K vypínaniu osvetlenia dôjde postupne, ako to technické služby budú stíhať a svetlo bude vypnuté počas celej noci,“ priblížil Tóth. Verejné osvetlenie nebude obmedzené v blízkosti priechodov pre chodcov a na miestach, kde by bol pohyb osôb v tme nebezpečný.

Úsporné kroky prijala samospráva aj na mestskom úrade, v budove sa napríklad obmedzilo vykurovanie chodieb a zasadacích miestností.

Na pokyn primátora majú do konca februára vlastné opatrenia, ktoré povedú k zníženiu nákladov na energie, predstaviť i základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a ďalšie mestské organizácie.

Prečítajte si tiež

Obrovský nárast

„Mesto Rimavská Sobota k týmto opatreniam pristúpilo z dôvodu enormného nárastu cien plynu a elektrickej energie. Po prepočítaní sa predpokladá na rok 2022 v porovnaní s rokom 2021 nárast cien plynu a elektrickej energie pre mesto spolu vo výške 369 352 eur,“ priblížil Tóth. Ako dodal, v prípade, že by samospráva opatrenia neprijala, musela by v rozpočte mesta urobiť radikálne zmeny.

Dobu účinnosti úsporných opatrení mesto nestanovilo. Viceprimátor predpokladá, že situáciu opätovne prehodnotia v polovici roka, keď budú vykonané odpisy energií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM