Správy Zo Slovenska

Jednorazová pomoc pre rodiny už mieri do domácností: Komu CINKNE 100, 200 a 300 eur?

Jednorazová finančná pomoc pre 660-tisíc rodín s deťmi mieri do domácností.

Ilustračný obrázok k článku Jednorazová pomoc pre rodiny už mieri do domácností: Komu CINKNE 100, 200 a 300 eur?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V týchto dňoch dostávajú na účty jednorazovú pomoc aj ďalšie skupiny, ako sú rodiny v hmotnej núdzi, náhradní rodičia či opatrovatelia.

Na utorkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to uviedol predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina).

Stovky eur

Rodinám s deťmi už podľa Kollára smeruje jednorazová pomoc, pričom približne 327-tisíc rodín dostane 100 eur, zhruba 253-tisíc rodín 200 eur, 57-tisíc rodín 300 eur a približne 21-tisíc rodín dostane 400 eur a viac.

„Doba je veľmi ťažká, máme tu obrovskú infláciu, zdražovanie a tie rodiny s deťmi sú najpostihnutej­šie,“ zdôraznil Kollár s tým, že rokovanie s koaličnými partnermi o tomto opatrení trvalo tri mesiace. Pomoc pre 660-tisíc rodín je podľa jeho slov v hodnote 83 miliónov eur.

Pomoc je však podľa ministra práce širšia. Automaticky dostávajú jednorazovú pomoc aj rodiny v hmotnej núdzi, náhradní rodičia a poberatelia príspevku na opatrovanie.

Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí budú môcť na úradoch práce žiadať o vyplatenie jednorazovej pomoci. Sú to osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu, osoby, ktoré nemajú nárok na príspevok na opatrovanie, ale starajú sa o ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) alebo osoby staršie ako 80 rokov, a zahŕňa to aj osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku.

Pomoc sa dá kombinovať

„Táto pomoc sa dá kombinovať,“ dodal Krajniak s tým, že jednorazová pomoc celkovo predstavuje objem 105 miliónov eur.

Pripomenul tiež, že v týchto dňoch rezort vypláca finančnú pomoc aj pre zariadenia sociálnych služieb na čiastočnú kompenzáciu zvýšenia cien energií.

Finančné kompenzácie vypláca rezort aj pre detské domovy. Celkovo pomoc na kompenzáciu zvýšených cien energií v rezorte práce predstavuje 9,4 milióna eur.

V prípade protiinflačného balíčka, ktorý vetovala prezidentka, je Sme rodina za to, aby od 1. júla platila pomoc v každom prípade. Pripúšťa možnosť, že by sa veto mohlo prelomiť s pripomienkami alebo aj bez pripomienok prezidentky.

Prelomia veto?

„Ak by sa nepodarilo prelomiť prezidentkino veto, tak si myslíme, že vláda by mala okamžite v skrátenom legislatívnom konaní prijať tú časť balíčka, ktorá mala platiť od 1. júla, prípadne to drobne doladiť a ešte na tejto schôdzi v parlamente to prerokovať,“ vyhlásil Krajniak.

Zároveň priblížil, že pred týždňom na rokovaní tripartity s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) oznámili sociálnym partnerom, že sú pripravení začať rokovať o zvýšení platov verejných štátnych zamestnancov, zamestnancov zariadení sociálnych služieb aj sestričiek, ktoré pracujú v súkromných ambulanciách.

„Sme pripravení rokovať, aby sa zdvihli skôr ako od 1. januára, ako je to zatiaľ dohodnuté v kolektívnej zmluve, a o vyššiu sumu ako tie 3 %, o koľko sa to zvyšuje od 1. júla teraz,“ dodal minister práce.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM