Eva Mikulová Správy Rôzne

Jeleň skončil pod kolesami auta. Dávajte pozor, ruja stále trvá

Ruja vysokej zvere je raz ročne a začína na prelome leta a jesene. Aj vďaka krásnemu babiemu letu, ruja stále trvá a preto si na cestách treba dávať pozor.

Ilustračný obrázok k článku Jeleň skončil pod kolesami auta. Dávajte pozor, ruja stále trvá
Zdroj: FB dopravny servis Ke a Ks

Zrážka s vysokou zverou je veľmi nebezpečná.

I dnes ráno sa dostalo auto do kolízie so statným jeleňom na ceste do Ďurďošíka z Košických Olšian. Počas ruje sú totiž statné zvieratá zmätené a aj agresívnejšie. A ak do vás ťažké, niekoľko stokíl vážiace zviera narazí, môže to mať až fatálne následky.

Ako zabrániť zrážke

Znížte rýchlosť jazdy na miestach, na ktorých dopravné značenie upozorňuje na zvýšený výskyt zvery. V kritických oblastiach zvýšte pozornosť najmä počas ranných a večerných hodín, keď je vysoká zver najaktívnejšia. Pokiaľ ste videli cez cestu prejsť jedno zviera, je možné, že za ním vybehnú ďalšie, keďže srny, jelene alebo diviaky sú len zriedka mimo svojho stáda či skupiny. 

Ak vám divá zver vbehne na cestu, dupnite na brzdu a snažte sa ju zahnať trúbením. Nikdy na ňu neblikajte, najmä diaľkovým svetlom, môže ju to oslepiť a zostane tak bez pohnutia stáť.

Ak sa už zrážke nedokážete vyhnúť, mali by ste to nahlásiť na polícií. „Nehodu spôsobenú stretom so zverou treba nahlásiť polícii, ktorá kontaktuje zástupcu užívateľa poľovného revíru, pretože ten má právo nakladať s uhynutou zverou. Policajný zápis o nehode pomôže tiež pri riešení poistnej udalosti s poisťovňou,“ in­formuje polícia. Škody na aute bývajú po strete s vysokou zverou zvyčajne vyššie ako je zákonom stanovené minimum, kedy treba privolať políciu. Väčšina nehôd sa stáva v noci, kedy nemusí byť na pohľad zrejmý rozsah poškodenia auta, ani výška škody.

Kto odvezie z miesta nehody zver, dostáva sa do rozporu so zákonom a hrozí mu obvinenie z pytliactva. „Pri manipulácii so zverou platia zákonom stanovené pravidlá, značky na označenie ulovenej, alebo uhynutej zveri vlastní a eviduje iba užívateľ poľovného revíru, ktoré jednoznačne určujú, kto a za akých podmienok môže zver ošetriť, označiť a prepravovať.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM