Eva Mikulová Cestovanie

Jesenné Luhačovice – boli sme pri prameni Vincentky a objavili zlatú vaňu, FOTO

Kúpeľné mestečko Luhačovice sa neodmysliteľne spája so slovenským architektom Dušanom Jurkovičom. Svojimi stavbami mu vpečatil neopakovateľnú, snovú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Jesenné Luhačovice – boli sme pri prameni Vincentky a objavili zlatú vaňu, FOTO
21
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Najväčšie moravské kúpele Luhačovice sme mali v cestovateľských plánoch už dávno. Kúpeľné mesto je totiž nielen pre Slovákov mimoriadne atraktívne.

Nachádza sa neďaleko našich hraníc a cesta do mesta vedie malebným krajom. Samotné kúpele ležia na hranici regiónov Slovácka a Valašska v údolí riečky Šťávnica.

Komorná atmosféra

Navštívili sme ho koncom septembra a lepší termín sme si nemohli ani želať. Jeseň Luhačoviciam pristane. Príjemné slnečné počasie nám prialo a my sme si vychutnali všetko čo nám Luhačovice ponúkli.

Atmosféra mesta nás dostala. I keď je to najväčšie kúpeľné mesto na Morave, stále si zachováva komorný a veľmi príjemný charakter.

Prechádzka kúpeľným areálom je inšpirujúca a nás samozrejme zaujali najmä známe stavby slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča.

Sú tak osobité, že ich spoznáte na prvý pohľad. Vyzerajú ako z maľovaných pohľadníc z minulých storočí. Sú farebné a inšpirované ľudovou architektúrou.

Foto: Eva Mikulová

Zlatá vaňa

Najznámejšou stavbou je kúpeľný Jurkovičov dom. V súčastnosti je z neho štýlový, luxusný hotel s bazénom, uhličitými kúpeľmi a výbornou reštauráciou.

Len sme vstúpili a sťaby sme sa ocitli v mondénnom secesnom prostredí vyššej smotánky. Interiérové detaily sú totiž dokonalo zrekonštruované a na návštevníka dýchne závan starých luxusných čias.

Dokonca si tu môžete užiť i liečebnú procedúru v zlatej vani. Tá samozrejme nie je zo zlata, len má zlatý náter, ale kúpeľným hosťom už slúži vyše 100 rokov.

Poklad je Vincentka

Luhačovické kúpele ponúkajú návštevníkom klasické liečebné procedúry, ale vyhľadávané sú najmä kvôli svetoznámej minerálnej vode Vincentka.

Má špecifickú chuť a buď ju milujete alebo nie. My ju obľubujeme a tak sme si ju s nadšením vychutnali priamo z prameňa.

Vincentka má aj prívlastok 100% prírodný produkt, stáročia sa nemení a je to stále tá istá minerálka, ktorú už za Márie Terézie vozili tunajší ,,vodáci“ do Viedne.

Zo začiatku v drevených sudoch a neskôr v keramických nádobách a nakoniec posledných 200 rokov v sklenených fľašiach.

Vincentka je voľne prístupná v hale Vincentka studená aj ohriata.

Od tohtoročnej jesene si v zrekonštruovanej hale môžu návštevníci pozrieť aj malé interaktívne múzeum venované vzniku a významu luhačovických minerálnych vôd. V hale je najnovšie aj malá relaxačná zóna.

Zrekonštruovaná kolonáda

V Luhačoviciach prebiehala od polovice septembra 2018 revitalizácia objektov galérie, haly Vincentka a kolonády. Išlo o navrátenie k pôvodnému vzhľadu, ktorý bol postupnými zásahmi do istej miery pozmenený.

Objekt ako celok bol postavený na prelome 40. a 50. rokov podľa projektu architekta Oskara Poříska v duchu organického funkcionalizmu. Hala Vincentky je už sprístupnená a do konca októbra tohto roka sa otvorí celá kolonáda.

Tri pramene

V Luhačoviciach sú tri pramene nazvané Vincentka: Vincentka, Nová Vincentka a Vincentka 2. Všetky sú v blízkosti Jurkovičovho domu.

O zveľaďovanie mena Vincentka sa v súčasnosti delia dve spoločnosti –Kúpele Luhačovice, a.s., ktorá má práva na kúpeľný spôsob využívania Vincentky priamo v Luhačoviciach a akciová spoločnosť Vincentka, ktorá má práva na plnenie do fliaš a jej predaj. 

Foto: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM