Zlatica Gregorová Ostatné športy

Kalorická boma, ktorú by ste nestrávili: Čo jedia cyklisti počas Tour de France?

Jazdcov na Tour de France čakajú tisíce kilometrov, ktoré sú rozdelené do 21 etáp. Výdaj energie je enormný, čomu sa prispôsobuje aj strava jednotlivých cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Kalorická boma, ktorú by ste nestrávili: Čo jedia cyklisti počas Tour de France?
14
Galéria
Zdroj: TASR

Kedysi bývalo zvykom cyklistov jesť veľa chleba a cestovín, ale teraz to už tak nie je. Ako tvrdí portál welovecycling.com, i keď každý jazdec Tour De France spáli približne 140 000 kilokalórií v priebehu 21 dňového preteku, strava musí byť diétna, rôznorodá a výživná. Pozrime sa na to, čo jedia vrcholoví športovci počas jedného dňa. Sami to radšej neskúšajte!

Každý deň, počas Tour De France, jazdci spália približne 5000–8000 kilokalórií podľa stupňa obtiažnosti ich etapy. To znamená 2–3× viac ako spáli bežný cyklista počas dňa.

Napríklad, 70-kilogramový jazdec by mohol zjesť 55 banánov za jeden deň, aby do seba dostal prijateľné množstvo sacharidov. Samozrejme, banány nie sú jediným jedlom. Poďme sa pozrieť na to, čo vlastne cyklisti počas Tour jedia a prečo.

Ráno štartujú o 9.00 hod. dlhými raňajkami. Jazdci sa potrebujú dať do poriadku z predošlého dňa a získať palivo na nasledujúci deň a preto sú ich raňajky veľké. Musia zjesť viac pomalých sacharidov, kvalitné tuky, avšak nič, čo by ich organizmus zaťažovalo.

Portál welovecycling.com ponúka aj príklad jedálnička jazdca na jeden deň: miska ovsených vločiek s orechmi, veľká omeleta, tri sendviče so syrom a šunkou, 100 g cestovín, pohár jogurtu, 500 ml ovocného smoothie, pohár jablkového džúsu, káva…

O 10.30 hod. pokračujú desiatou-snackom

Pretek sa začína o 12. 00hod. Jazdci môžu „dotankovať“ počas jazdy autobusom, kým sa dostavia na štart. Snack predstavuje kúsok ovocia, pár energetických tyčiniek, veľa vody a, samozrejme, ďalšiu kávu. Čas od 12.00 do 17.00 hod. trávia na bicykli. „Trendom je jesť čo najviac jedla pred etapou, čo aj dáva zmysel, lebo jedlo v žalúdku môže jazdcov spomaliť a dokonca im aj spôsobiť žalúdočné problémy,“ ozrejmuje portál.

Pretekárske jedenie závisí podľa typu etapy. Počas jazdy v pelotóne na rovine nepotrebujú prijať veľa sacharidov. Iné je to, ak zdolávajú náročný kopcovitý terén, vtedy potrebujú dostatok jedla. Jazdci zvyčajne jedia mix skutočného jedla a gélov, aby dosiahli normu 60–90g sacharidov na hodinu.

Takto to vyzerá počas náročnej, tvrdej fázy: 2 ryžové koláče, croissant s džemom a šunkou, 6 ks energetických tyčiniek, 2 isotonické gély, 2 plechovky koly a 6 elektrolytických nápojov.

O 17.00 hod. začína obnova. Tá začína hneď, ako jazdec zoskočí z bicykla. Zvyčajne im nápoj podajú hneď po dokončení etapy a pokračujú v pití a jedení aj v autobuse.

Kľúčom úspechu je dostať do tela čo najviac sacharidov a proteínov (bielkovín) k reštartu svalovej hmoty. Takto napríklad jazdci jedia v priebehu jednej – dvoch hodín po etape: obnovovací drink, kurací sendvič, ryžový koláč, 500 ml ovocného a zeleninového smoothie, dve kávy.

20.00 hod, čas na veľkú večeru

„Večerný čas je ten, kedy sa jazdci môžu najesť viacfarebnej zeleniny a ťažších bielkovinových jedál, ktoré pokryjú ich nutričný základ, pretože sú pomalšie stráviteľné a nie je čas na ich jedenie počas pretekárskeho dňa,“ informuje welovecycling­.com. Večera by mohla vyzerať takto: veľký hovädzí steak, 150 g cestovín, pohár jogurtu, 500 ml zeleninového džúsu alebo veľký šalát, dve kávy

23.00 hod. ukončenie dňa večerným snackom

Telo jazdca spaľuje aj po skončení etapy. „Aby udržali hladiny glykogénu, zameriavajú sa na ľahko stráviteľné potraviny, plné sacharidov. Populárnou voľbou je šálka jogurtu s cereáliami a hrsťou orieškov a kúsok ovocia,“ ukončuje opis portál a všetko končí otázkou na zamyslenie: „Myslíte si, že by ste to mohli zjesť počas jedného dňa? A čo by ste potom robili, ak by ste museli odjazdiť 200 km cez Alpy?“

Foto: ilustračné

Tour de France
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM