Zo zahraničia

Kam s nebožtíkmi? Najväčšie české krematórium nezvláda nápor zosnulých s COVID-19

Krematórium v Ostrave, ktoré je najväčším v celej ČR, nezvláda nápor obetí choroby COVID-19 vyvolávanej novým koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku Kam s nebožtíkmi? Najväčšie české krematórium nezvláda nápor zosnulých s COVID-19
Zdroj: TASR/AP

Do zariadenia denne privážajú viac ako 100 rakiev, čo je dvojnásobok jeho maximálnej kapacity, informovala v piatok agentúra AP. „Je to mimoriadna situácia… Nikto si tu nič také nepamätá,“ uviedla námestníčka ostravského primátora Kateřina Šebestová.

Krematórium, ktoré patrí mestu Ostrava, v súčasnosti prijíma o 60 percent viac zosnulých ako pred rokom, približuje Šebestová. Tamojšie tri kremačné pece sú od jesene v prevádzke nepretržite.

Málo pecí

Pred vypuknutím pandémie spopolnili v Ostrave, treťom najväčšom meste ČR, mesačne do 1000 zosnulých. V novembri tohto roku to však bolo až 1550 tiel a v decembri 1570, uviedol riaditeľ krematória Ivo Furmančík.

Miestne úrady chcú čo najskôr začať stavať štvrtú kremačnú pec, medzitým však požiadali o pomoc od ústredného krízového štábu. Krematórium už opakovane rozšírilo priestory na skladovanie zosnulých, avšak problémom je obmedzená kapacita kremačných pecí.

„Dva a pol mesiaca pracujeme nonstop, bez prestávok na údržbu… Obávam sa, že z dôvodu tohto intenzívneho používania sa môžu kremačné pece kedykoľvek vážne poškodiť,“ priblížil Furmančík.

Český minister vnútra a šéf ústredného krízového štábu Jan Hamáček sľúbil, že vytvorí systém prerozdeľovania telesných pozostatkov do iných krematórií v rámci krajiny. Avšak niektoré už naznačili, že majú taktiež takmer vyťaženú kapacitu.

Takmer milión nakazených

„Ďalšia, tvrdšia možnosť, je, že budeme prijímať len toľko zosnulých, koľko sme schopní spopolniť,“ uviedol Furmančík.

V Českej republike zaznamenali za štvrtok 14 780 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 pri 36.115 vykonaných PCR testoch. Je to menej ako rekordný denný nárast zo stredy (17 723 infiko­vaných).

V Česku pribudlo podľa predbežných údajov aj najmenej 98 úmrtí. Nejde však o konečné číslo, keďže tento údaj sa dopĺňa spätne aj v priebehu niekoľkých dní. Už od 23. decembra pritom neklesol denný nárast úmrtí pod hranicu 100 prípadov.

Aktuálne je v ČR nakazených 144 987 osôb, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo v ČR od začiatku pandémie zaznamenali 809 601 prípadov nákazy a 12 800 súvisi­acich úmrtí.

Prečítajte si aj:

Ostravské krematórium nezvláda nápor zosnulých s COVID-19
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM