Aktualizované ELA Správy Zo Slovenska

Kam to má víchrica Petra namierené? Ešte ukáže silu + MAPA VÝSTRAH

Tlaková níž, ktorá počas utorka postúpila cez naše územie a priniesla doslova kalamitu, dá zabrať niektorým okresom aj v stredu (5. februára).

Ilustračný obrázok k článku Kam to má víchrica Petra namierené? Ešte ukáže silu + MAPA VÝSTRAH
53
Galéria

Silný vietor, dažde, sneženie, povodne a do toho tisíce domácností bez elektriny na západnom a strednom Slovensku. Aj to je bilancia po orkána Petra, ktorá udrela na naše územie v utorok.

Spúšť

V Bratislave silný vietor narobil poriadne škody. Petra vyvracala stromy, prevracala kamióny a strhávalo ploty. Hasiči mali naprieč krajmi stovky výjazdov. Najčastejšie zasahovali kvôli popadaným stromom, ktoré blokovali cestné komunikácie a ohrozovali zaparkované vozidlá. Mnohé rodinné domy a pivnice zalialo divoká voda.

Víchrica brala všetko, čo jej stálo v ceste. Najhorší vietor zasiahol Chopok. Orkán prekonal rýchlosť 160 km/h. Spomedzi nižších polôh bol najsilnejší vietor zaznamenaný v Nitre, kde vietor dosiahol náraz silu 105 km/h. Vietor spôsoboval veľké problémy. Vyvracal stromy a strhával strechy.

Hrozba povodní

V niektorých slovenských okresoch môže vzniknúť povodeň. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na svojej webstránke vydal pre povodeň výstrahy rôznych stupňov.

V okresoch Skalica, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou a Prievidza platí výstraha druhého stupňa. „Vzhľadom na spadnuté zrážky vo forme dažďa je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedol SHMÚ.

Výstrahu prvého stupňa vydal SHMÚ pre okresy Partizánske, Turčianske Teplice, Martin, Košice-okolie (Hornád) a Michalovce. Na tokoch môžu podľa SHMÚ pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity.

Presun na východ

Počas noci intenzívne snežilo predovšetkým na severe územia. Na strednom a východnom Slovensku bude taktiež fúkať silný vietor, ktorý sa na západe rozfúka počas stredajšieho dopoludnia.

Vietor neutíchne ani cez deň. Na horských priechodoch sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. „Na západe sa opäť rozfúka v stredu v ranných hodinách. Vietor bude postupne silnieť na maximálne nárazy okolo 25 m/s, ktoré sa očakávajú okolo poludnia,“ informuje portál iMeteo.sk.

Najsilnejší vietor, ktorý môže opäť spôsobovať problémy sa na západe očakáva medzi 10:00 až 15:00.

Definitívne by vietor na našom území mal slabnúť počas večera a v noci na štvrtok ustane.

Predpoveď SHMÚ

Bratislava: Spočiatku premenlivá oblačnosť s možnosťou prehánok, vo vyšších polohách mesta snehových. Postupne zmenšovanie oblačnosti a vyjasnenie. Silno veterno. Najvyššia denná teplota 4 až 6 °C. Severozápadný až severný vietor 20 až 45 km/h, postupne miestami okolo 50 km/h, v nárazoch 60 až 95 km/h.

Stred: Spočiatku prevažne veľká oblačnosť a v Žilinskom kraji na viacerých miestach, v Banskobystrickom ojedinele, snehové prehánky. V priebehu dňa ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. V horských oblastiach miestami snehové jazyky a záveje. Veterno. Najvyššia denná teplota –2 až 2, na juhu a západe Banskobystrického kraja 3 až 7 °C.

Prevažne severný vietor, postupne zosilnie na (20 až 45 km/h, v nárazoch miestami 60 až 85 km/h. Na horách silná víchrica, na hrebeňoch Tatier až orkán.

Východ: Spočiatku prevažne veľká oblačnosť a miestami snehové prehánky, najmä severe, v nižších polohách aj dážď so snehom. V priebehu dňa ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. V horských oblastiach miestami snehové jazyky a záveje. Silno veterno. Najvyššia denná teplota –2 až 3 st., na juhu ojedinele teplejšie. Prevažne severný vietor 5 až 12, miestami prechodne okolo 20 až 45, 55 km/h, v nárazoch 60 až 85 km/h, ojedinele 95 km/h. Nad horách víchrica až mohutná víchrica.

Následky orkánu Petra si môžete pozrieť v našej galérii.

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM