Webnoviny - Svet

Kanaďanky natiahli svoju víťaznú sériu

WEBNOVINY.SK

Foto: AP Photo/Julie JacobsonVANCOUVER 26. februára (WEBNOVINY) – Hokejistky Kanady sa stali tretíkrát v rade olympijskými víťazkami, keď vo štvrtkovom finále zdolali svoje tradičné rivalky z USA 2:0. Kanaďanky na turnaji vo Vancouveri ani raz neprehrali. Američanky sa druhého olympijského zlata v histórii po Nagane 1998 nedočkali, tentoraz si vybojovali druhé striebro. Kanaďanky vrátili svojim veľkým súperkám prehry z finálových duelov majstrovstiev sveta 2008 a 2009. O ich víťazstve rozhodla dvoma gólmi ešte v prvej tretine Marie-Philip Poulinová. Brankárka Shannon Szabadosová nepustila za svoj chrbát žiadnu z 28 amerických striel. „Verili sme len vo svoje schopnosti. Pred zápasom prišiel za nami Steve Yzerman a povedal nám pár slov. To bolo pre nás veľmi dôležité. Teraz sa veľmi tešíme z toho úspechu, na ktorý sme sa tvrdo pripravovali,“ povedala pre iihf.com útočníčka Jennifer Botterillová.

Už v 6. min sa dostala do veľkej šance Monique Lamoureuxová, brankárka Shannon Szabadosová, ktorej dala trénerka Melody Davidsonová šancu pred ostrieľanou Kim St. Pierrovou, však zasiahla skvele. Oba tímy hrali nervózne, robili veľa individuálnych chýb, nevychádzali im presilovky. Skóre finálového duelu otvorila v 14. min Poulinová po presnej prihrávke Jennifer Botterillovej, ktorá získala puk po chybe Jennifer Botterillovej pri mantineli. O necelé tri minúty neskôr rozjasala Poulinová zaplnenú halu Canada Hockey Place druhýkrát, keď jej asistovala Meghan Agostová. Oba tímy si v ďalšom priebehu vytvorili šance, ale brankárky Szabadosová a Jessie Vetterová chytali skvele. Američanky začali druhú tretinu náporom, ale svoje príležitosti nevyužili. Hráčky USA neuspeli ani pri presilovke o dve hráčky. V záverečnej tretine aj naďalej dominovali gólmanky, najmä Szabadosová predviedla pár skvelých zákrokov. „Kanaďanky majú skvelý tím. Aj dnes ukázali svoje kvality. My sme mali množstvo príležitostí, ale nevedeli sme ich využiť. Szabadosová odchytala skvelý zápas,“ uviedla americká útočníčka Hilary Knightová.

Kanaďanky a Američanky dominujú suverénne svetovému hokeju. Na olympijských hrách dokázali vyhrať nad niektorým z týchto tímov v histórii iba Švédky v turínskom semifinále. Jedine na ZOH 2006 sa tak na vrcholnom medzinárodnom turnaji (ZOH, MS) nehralo kanadsko-americké finále. Oba tímy odohrali tretie olympijské finále, druhýkrát sa tešili Kanaďanky. Američanky uspeli iba v Nagane 1998.

Stretnutie sledovali z čestnej lóže aj hokejová legenda Wayne Gretzky a kanadský premiér Stephen Harper. „Som veľmi hrdá, že som Kanaďanka. Reprezentovať Kanadu je veľkou cťou. Nemali sme žiadne pochybnosti, že keď budeme hrať tvrdo a s veľkým tímovým duchom, môžeme byť úspešné,“ povedala pre iihf.com Meghan Agostová, najlepšia útočníčka a najužitočnejšia hráčka ženského turnaja.

Kanaďanky na olympijských turnajoch neprehrali od roku 2002 ani raz a ťahajú pätnásťzápasovú sériu bez prehry. Naposledy neuspeli vo finále ZOH 1998 s Američan­kami. „V úvode zápasu som sa pozrela na tribúny a zbadala slogan ´Som hrdý, že som Kanaďan´. To jediné som dnes potrebovala počuť. Moje spoluhráčky boli v zápase neskutočné. Odohrali sme skvelý duel a toto sú nezabudnuteľné momenty,“ povedala Szabadosová.

Po stretnutí mali viaceré hráčky USA slzy v očiach. Publikum pri odovzdávaní medailí ocenilo aj ich výkon. „Je ťažké neplakať, keď pre niečo obetujete svoj život a ostanete tesne pred cieľom. Je to hrôza. Pre zisk cenného kovu musíte priniesť množstvo obety,“ povedala štvornásobná americká olympionička Angela Ruggierová.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM