Ondrej Chamraz Kultúra

Katy Perry uznali vinnou z kopírovania hudby: Bude musieť zaplatiť odškodné

Katy Perry pri tvorbe skladby Dark Horse z roku 2013 okopírovala pieseň od amerického repera Flamea. Rozhodol o tom súd v USA.

Ilustračný obrázok k článku Katy Perry uznali vinnou z kopírovania hudby: Bude musieť zaplatiť odškodné
10
Galéria
Zdroj: TASR

Katy súdu predložila dôkazy, ktorými sa snažila potvrdiť, že pieseň Joyful Noise od Flamea z roku 2009 nepočula predtým ako naspievala svoj vlastný hit Dark Horse.

Porota chcela právnikom pustiť dotknutú pieseň, no zistili, že reproduktory v súdnej sieni nefungujú. Sama speváčka sa ponúkla, že pieseň bez okolkov zaspieva. Napriek úsiliu Katy Perry porota rozhodla v pondelok v jej neprospech.

Ako informuje bbc.com, právnička speváčky v jej záverečnej reči povedala: „Žalobcovia sa snažia privlastniť si základné časti hudby, niečo ako abecedu, ktorá by mala byť dostupná každému interpretovi.“

Právnici repera však tieto vyhlásenia odmietali a tvrdili, že speváčka vo svojej piesni odkopírovala dôležitú časť z piesne ich klienta.

Právne procesy tohto konfliktu sa začali už v roku 2014. Od 30 júla 2019 súd začne pracovať na určení presnej sumy odškodného, ktoré bude musieť speváčka zaplatiť reperovi.

Pieseň Dark Horse bola vydaná v roku 2013 a bola súčasťou speváčkinho 4. albumu Prism a patrí k jedným z jej najväčších hitov. Zároveň bola pieseň aj prvou skladbou od ženskej interpretky, ktorá dosiahla viac ako miliardu videní na Youtube.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM