Aktualizované Marek Kravjar Krimi

Kauza Dobytkár: NAKA zadržala oligarchu Martina Kvietika, syna herca Štefana a kamoša Andreja Danka

NAKA v rámci akcie Dobytkár zadržala Martina Kvietika. Podnikateľ z vplyvnej finančnej skupiny Slavia Capital je spriaznený s SNS a Andrejom Dankom.

Ilustračný obrázok k článku Kauza Dobytkár: NAKA zadržala oligarchu Martina Kvietika, syna herca Štefana a kamoša Andreja Danka
Zdroj: TASR

Tesne pred polnocou polícia na sociálnej sieti informovala, že v putách skončila kvôli korupcii ďalšia veľká ryba.

„Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Pôdohodpodárskej platobnej agentúry. V rámci akcie „Dobytkár“ v nočných hodinách v Bratislave vykonala zaisťovacie úkony a zadržala ďalšiu osobu M. K. ako dôvodne podozrivého zo spáchania korupčnej trestnej činnosti," píšu policajti na Facebooku.

Podľa informácií portálu Aktuality.sk má ísť o vplyvného podnikateľa – oligarchu Martina Kvietika zo spoločnosti Slavia Capital, syna známeho herca Štefana Kvietika. Štefan Kvietik bol v rokoch 1990 – 1994 poslancom za SNS, a keď sa stal Danko predsedom strany, bývalému hercovi udelil stranícke vyznamenanie Rad Martina Rázusa.

Spoločnosť Slavia Capital je spájaná s bývalou vládnou stranou SNS a Martin Kvietik je priateľom predsedu SNS Andreja Danka. Práve národniarom patrilo v minulej vláde ministerstvo pôdohospodárstva aj platobná agentúra, ktorá prerozdeľuje stámiliónové dotácie z eurofondov.

Úplatky za 6 miliónov

Policajti z NAKA už počas stredy (22.4.2020) zaistili v rámci akcie Dobytkár bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha, ktorý je dôvodne podozrivý zo spáchania korupčnej trestnej činnosti.

Akcia Dobytkár trvá už od začiatku marca tohto roka. Najprv polícia zadržala a obvinila trojicu mužov – Ľubomíra Kropila a dvoch advokátov. Práve Kropil sa pred vyšetrovateľom rozrozprával o úplatkoch vo výške viac ako šesť miliónov eur.

NAKA pokračovala v razii aj k ďalším podozrivým. Neskôr prišiel na rad aj bývalý šéf PPA Ľubomír Partiku a Marek Kodadu – niekdajší šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdhopospodárstva. Všetci piati sú stíhaní väzobne.

Kontroverzná Slavia Capital

Zadržaný Martin Kvietik je spolu s Petrom Gabalcom majiteľom finančnej skupiny Slavia Capital, ktorej dcérska firma napríklad dostala dotáciu v škandalóznej výzve na vedu a výskum za exministra školstva Petra Plavčana (SNS).

Ďalší škandál Slavia Capital zažila aj v období, kedy vlastnila spoločnosť Way Industries. Tá mala dodávať časť zákazky obrnených transportérov na ministerstve obrany.

„Hviezdami“ sa stali v druhej polovici 90. rokov. Firma vznikla transformáciou eseročky P RM ešte v roku 1995. Trojica biznismenov – Peter Gabalec, Peter Ratkovský a Martin Kvietik dosiali dominantné postavenie na trhu a ich spoločnosť Slavia Capital bola pri väčšine primárneho umiestňovania dlhových cenných papierov.

Podľa portálu Aktuality.sk, vstupný investičnný balík im poskytla americká firma, ktorá za vyše 13 miliónov korún získala 70– percentý podiel Slávie Capital. Kto naozaj stál za americkými investormi nikdy neprezradili. Investori do roka po vstupe do spoločnosti odišli.

Slávia Capital okrem obchodu s cennými papiermi zarábala na poradenstve a bola aj pri privatizácii Slovenských telekomunikácii, keď väčšinu získal Deutche Telekom.

Ich investície putovali aj do potravinárstva, energetiky, výrobného priemyslu, nehnuteľností i do správy pohľadávok.

Vzostupy a pády

Slavia Capital pred pár rokmi predala energetické firmy Chemes v Humennom a Energy Snina, ktorý skončil u oligarchu Ivana Kmotríka. Svoj podiel predali aj v spoločnosti Chemlon aj u producenta malých športových lietadiel Czech Sport Aircraft Kunovice.

Neúspechom skončilo aj ich angažovanie v strojárenskom zoskupení Sitno holding spolu s bývalým ministrom hospodárstva Ľudovítom Černákom, ktorý bol v počiatkoch predsedom SNS, neskôr predseda Národodemokratickej strany – Novej alternatívy. Následne vstúpil do Demokratickej únie, ktorá sfúzovala s SDK.

Slavia Capital po rokoch neúspechov zažila zmŕtvychvstanie po parlamentných voľbách v roku 2016. V skupine Slavia Capital totiž pôsobila manželka ministra školstva Petra Plavčana (SNS), ktorý musel pre euroškandály vo vláde skončiť.

Podozrenia na prepojenie s SNS sa vynorili aj potom, keď verejnoprávna spravodajská agentúra TASR pod vedením Jaroslava Rezníka (terajší šéf RTVS) predala polovicu jej webového portálu Teraz.sk firme blízkej tejto finančnej skupine.

Navyše, firme z portfólia finančníkov Tatralift, ktorý vyrába lyžiarske vleky, ministerstvo školstva odkleplo eurofondy na výskum.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM