Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Fico rebelke Cigánikovej: Hlavne si nesťahuj nohavičky! Tá sa pridáva k Smeru, potopí programové vyhlásenie

Poslankyňa za liberálov si dupla nožičkou. Nepáči sa jej, že nepresadila v programovom vyhlásení vlády jednu vec.

Ilustračný obrázok k článku Fico rebelke Cigánikovej: Hlavne si nesťahuj nohavičky! Tá sa pridáva k Smeru, potopí programové vyhlásenie
Zdroj: TASR

Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) sa nechala počuť, že nemôže podporiť také programové vyhlásene vlády (PVV), ktoré obsahuje systém unitárnych zdravotných poisťovní. Pred novinármi povedala, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) jej prisľúbil kompromis, že táto časť bude z dokumentu vyňatá, čo sa napokon nestalo.

„Ja som jasne komunikovala, že systém, ktorý ruší pluralitu zdravotných poisťovní je pre mňa absolútne za čiarou, a že nebudem súhlasiť s takým PVV, ktoré by toto obsahovalo,“ povedala Cigániková. Dodala, že po rozsiahlej diskusii dosiahli kompromis, že systém unitárnych poisťovní v dokumente nebude, čo sa napokon nestalo. „Akceptujem to, ale nemajú odo mňa čakať, že to podporím,“ dodala s tým, že svoje rozhodnutie nezmení.

„Som za to, aby bola pluralita zdravotných poisťovňami, to znamená konkurencia medzi nimi, ktoré by sa mali o poistencov biť lepšími službami,“ argumentovala Cigániková s tým, že kvôli unitárnemu systému môže dôjsť k plytvaniu financií, pod čo sa nedokáže podpísať. Tiež ale podotkla, že vládu plne podporuje, no dokument nepodporí.

Záujmové skupiny a nohavičky

„Nech si pani Cigániková robí čo chce, len nech si nesťahuje nohavičky,“ vyjadril sa na margo rebelky poslanec Robert Fico z opozičného Smeru.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že zvyšných 12 liberálnych poslancov podporí programové vyhlásenie vlády a postoj poslankyne Cigánikovej ju mrzí.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa zas nechal počuť, že predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi drží palce, aby si svoju stranu skonsolidoval čím skôr.

„Držím palce Richardovi Sulíkovi, aby nastavil mód fungovania v rámci svojej strany, či aj poslaneckého klubu alebo aj mimo neho. Aby bolo čo najmenej odkazov cez facebook, čo najmenej otvorených listov, kde sa podpíše štátny tajomník za tú konkrétnu stranu a vyzýva svoju vlastnú vládu. Myslím si, že to by sme si do budúcna robiť nemali,“ skonštatoval premiér, ktorý je sám kritizovaný za neuvážené, často aj vulgárne statusy, v ktorých sa niekoľkokrát nevyberaným spôsobom obúva do svojich názorových oponentov.

Premiér zároveň dodal, že tlaky záujmových skupín rozobrať jednotlivé poslanecké kluby sú obrovské.

Ostatní – jednotní

Z rozhodnutia Cigánikovej je prekvapený aj štátny tajomník rezortu diplomacie a Cigánikovej spolustranník Martin Klus. „Možno to ešte pani poslankyňa do hlasovania prehodnotí,“ zadúfal.

Jednotný postoj má poslanecký klub strany Za ľudí. PVV jednotne podporí, pretože ako povedal podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí), je s tým spojená dôvera vláde. Podotkol, že vďaka strane Za ľudí sa do materiálu dostali dôležité veci a zároveň sú aj veci, ktoré sa tam vďaka nim nedostali. „Politika je o kompromisoch,“ do­dal.

Jednotu deklaruje aj predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský. Dodal, že o pripomienkach hnutia rokovala ešte koaličná rada a boli zapracované.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM