ELA Politika

Kauza SEMAFOR: Danko sa svojmu odvolávaniu VYHOL, schôdzu ani neotvorili

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú odvolávať šéfa SNS Andreja Danka z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR pre okolnosti jeho dopravnej nehody.

Ilustračný obrázok k článku Kauza SEMAFOR: Danko sa svojmu odvolávaniu VYHOL, schôdzu ani neotvorili
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Parlament totiž neschválil program mimoriadnej schôdze k návrhu na jeho odvolanie, ktorú iniciovala opozícia. Zo 126 prítomných za schválenie programu schôdze hlasovalo 52, proti boli 49 a zdržalo sa 25 poslancov. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) preto ukončil schôdzu.

„Strana HLAS po dopravnej nehode podpredsedu parlamentu vyhlásila, že v prípade preukázania jeho vážneho porušenia zákona vidí priestor aj na vyvodenie politickej zodpovednosti. Nehodu momentálne vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní, pričom z rozhodnutia generálneho prokurátora skúmajú aj trestnoprávny rozmer tohto skutku. HLAS očakáva, že po skončení vyšetrovania v závislosti od jeho výsledkov zaujme Andrej Danko k celému incidentu jasný osobný i politický postoj. Dovtedy však HLAS odmieta podporovať zjavné politické zneužívanie celej témy parlamentnou opozíciou, ktorá používa na predstaviteľov vládnej koalície úplne iný morálny meter ako na svojich vlastných nominantov v minulosti. Preto sa poslanci HLASu pri schvaľovaní programu mimoriadnej schôdze zdržia hlasovania a počkajú na výsledky vyšetrovania,“ uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková

„To, že Andrej Danko prišiel o vodičský preukaz, dokazuje, že pochybil. Peter Pellegrini vyzýval Andreja Danka na vyvodenie osobnej zodpovednosti, no namiesto toho ho dnes poslanci strany Hlas-SD podržali a nedovolili nám v parlamente ani len diskutovať o jeho odvolávaní,“ skonštatoval poslanec za KDH František Majerský. Dodal, že Slovensko tak aspoň môže vidieť, ako vyzerá nová politická kultúra, ktorú pred voľbami Pellegrini sľuboval.

Opozícia po zverejnení informácie o Dankovej nehode kritizovala postup polície. Za zlyhanie považuje vykonanie dychovej skúšky na druhý deň po nehode. Polícia mala podľa opozičných strán Danka o takom čase zobrať na krvné testy.

Opozícia kritizuje aj to, že Danko neostal po nehode na mieste. Zdôrazňuje, že Danko ako verejný činiteľ by mal byť príkladom „riadneho a zodpovedného prístupu k dodržiavaniu zákonov a mal by byť morálnou autoritou“.

K dopravnej nehode došlo vo štvrtok (11. 1.) večer v bratislavskej Dúbravke. Danko mal podľa svojich slov dostať šmyk a naraziť do semafora.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM