TOS Lifestyle

Každý chce ochutnať ORANŽOVÉ víno: Stáva sa čoraz populárnejším! Odkiaľ sa berie jeho farba?

Rovnako ako pred rokmi ružové víno, do popredia sa prediera nový trend. A tým je oranžové víno. Jeho predaj vo viacerých kútoch sveta rapídne narastá.

Ilustračný obrázok k článku Každý chce ochutnať ORANŽOVÉ víno: Stáva sa čoraz populárnejším! Odkiaľ sa berie jeho farba?
Zdroj: Unsplash.com , Instagram.com/marcel.de.cocq

Mnohí predajcovia aj podniky hovoria o jednoznačne narastajúcom záujme ich zákazníkov o oranžové víno.

Aj keď niektorým môže toto víno evokovať pomaranče a tým pádom nejakú napodobneniny vína, nie je to tak. Ide u skutočné víno z bielych odrôd hrozna. Napokon, ani ružové , a teda rosé, nemá nič spoločné s ružami.

Môžu za to šupky

Rozdiel medzi bielym a oranžovým vínom je ten, že pri oranžovom víne zostáva v procese výroby mušt v kontakte so šupkami oveľa dlhšie.

Vylúhuje sa tak doň viac farbív a takto vznikne jeho oranžová farba. V princípe platí, že čím dlhšie je mušt v kontakte so šupkami, tým bude farba sýtejšia.

Technologický postup výroby oranžových vín je tak paradoxne podobný výrobe červených vín.

V niektorých kútoch sveta dokonca podľa servera Bonappetit.com a jeho zistení v lete predaj oranžového vína prevyšoval predaj ružového. Sčasti môže za to aj zvedavosť, ľudia radi spoznávajú a podľa odborníkov sa vďaka oranžovému vínu začínajú viac zaujímať o celú teóriu spojenú s výrobou vína.

Bude ho na trhu viac?

Ďalší zase upozorňujú na fakt, že prudký nárast záujmu o oranžové víno môže v istej fáze znamenať pokles kvality. Vinári budú mať v hlave práve ten záujem a budú sa na trh snažiť čím skôr uviesť aj takéto víno a to takpovediac v hocijakej kvalite, len aby stihli nastúpiť na oranžovú vlnu.

V súvislosti s pôvodom oranžového vína sa hovorí najmä o severovýchode Talianska, ale aj o Slovinsku či Gruzínsku. Dnes sa už vyrába po celom svete a oranžové víno dokonca je už aj súčasťou portfólia niektorých vinárov na Slovensku či na Morave.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM