Aktualizované ELA Rôzne

Kde a dokedy? Dorazia zatiaľ najsilnejšie búrky tohto roku, budú padať krúpy!

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred zvýšenou pravdepodobnosťou búrok, ktoré môžu sprevádzať krúpy i nárazový vietor.

Ilustračný obrázok k článku Kde a dokedy? Dorazia zatiaľ najsilnejšie búrky tohto roku, budú padať krúpy!
2
Galéria
Zdroj: TASR

Aktualizované 15:28: Línia búrok v nedeľu popoludní prechádza podľa informácií Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) od severu na juh nad územím západného a stredného Slovenska.

Najväčšie riziko ich výskytu je súčasnosti v regiónoch hornej Nitry a Tekova, pre ktoré meteorológovia vyhlásili zvýšený druhý stupeň výstrahy pred búrkami.

Do 16.30 h upozorňujú na možnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 70 – 110 km/h,“ dodávajú. Varujú pred rizikom škôd spôsobených danými javmi a takisto na možnosť lokálnych povodní.

Od nedeľňajšieho popoludnia platí výstraha pred búrkami prvého stupňa pre celé Slovensko, búrková činnosť môže trvať až do pondelkového (8. 6.) večera, na juhozápade platí výstraha do pondelkového rána.

Po slnečnej sobote príde daždivá nedeľa (7. 6.). Pre celé územie Slovenska vydali meteorológovia na druhú polovicu nedele výstrahy pred búrkami prvého stupňa.

Intenzívne lejaky

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm, rovnako nárazy vetra dosahujúce rýchlosť 65 – 85 km/h,“ spresnil SHMÚ na svojom webe.

Meteorológovia upozornili, že počasie môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, rovnako nie sú vylúčené lokálne povodne a javy s tým súvisiace, ako napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Výstraha pred búrkami bude platiť až do pondelkového (8. 6.) večera.

Zatiaľ najsilnejšie

V oblasti strednej Európy sa bude vlniť studený front. Ten sa počas dňa bude presúvať cez východ Nemecka a cez Česko ďalej na východ.

Očakáva sa výskyt zatiaľ najsilnejších búrok tohto roku. Priniesť by mali krupobitie, prívalové zrážky, ale aj silný nárazový vietor.

„Búrky sa postupne začnú tvoriť aj na území Slovenska, najskôr v hornatých oblastiach na strednom Slovensku, postupne na celom území. Pretrvať by mali až do večerných hodín,“ informuje portál iMeteo.sk.

Búrkam bude priať dobrá dynamika prostredia. Tá bude nižšia v ranných hodinách a vyššia popoludní, preto budú búrky naberať na intenzite s príchodom popoludnia a večera.

Búrky sa vyskytnú na našom území v dvoch vlnách. Prvá vlna budú predfrontálne búrky, ktoré sa môžu tvoriť už od rána na celom území.

„Druhá vlna príde večer od západu, s príchodom studeného frontu. Búrky neustanú ani počas noci na pondelok, kedy sa budú naďalej tvoriť na mnohých miestach. Vyskytovať sa budú aj počas pondelku a zrejme aj počas ďalších dní, keďže podobné podmienky pretrvajú,“ dodáva iMeteo.sk.

Pozrite si v galérii, aké krúpy padali tento týždeň.

Krupobitie v Rimavskej Seči
2
Galéria
Zdroj: Dávid Gyurán
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM