Správy Zo Slovenska

Kde budeme všetci parkovať? Do roku 2035 pribudne na Slovensku ďalších 500-tisíc áut!

Aktuálne je u nás registrovaných 2,5 milióna áut, pričom ešte v roku 1992 ich bolo len 950-tisíc.

Ilustračný obrázok k článku Kde budeme všetci parkovať? Do roku 2035 pribudne na Slovensku ďalších 500-tisíc áut!
Zdroj: unsplash.com

Do roku 2035 pribudne na slovenských cestách ďalších 500-tisíc áut. Počet osobných vozidiel by tak mohol dosiahnuť približne tri milióny. Vyplýva to z analýzy „Čisto a zbesilo“ Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).

Stále to stúpa

„Aktuálne je u nás registrovaných 2,5 milióna áut, pričom ešte v roku 1992 ich bolo len 950-tisíc. Okrem roku 2004, keď prišlo v súvislosti so zmenou evidencie k vyradeniu veľkého počtu vozidiel, ich počet každý rok rástol,“ zhrnuli analytici.

Dôvodom zvyšovania počtu vozidiel je podľa IEP najmä rast životnej úrovne meranej v HDP na obyvateľa. Napriek tomu, že nové vozidlá produkujú menej emisií skleníkových plynov, ich celkové množstvo sa pre nárast počtu vozidiel zvyšuje, skonštatoval.

Podľa typu krajiny

„Počet vozidiel je vyšší v krajinách s nižšou hustotou obyvateľstva a vyšším podielom obyvateľov žijúcich na vidieku. Naopak, nižší počet vozidiel môže zabezpečiť vyššia dostupnosť verejnej dopravy, ako napríklad v Holandsku,“ uviedli analytici.

Dodali, že napriek nižšiemu dopytu po nových vozidlách počas pandémie počet vozidiel naďalej rastie alebo zostáva rovnaký vo všetkých krajinách Európskej únie. Pri znižovaní emisií z dopravy je preto nutné podporiť aj prechod na vozidlá s bezemisným pohonom a zvyšovať podporu pre mestskú hromadnú dopravu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM