Politika

KDH: Matovič sľubuje HOLUBY na streche! Ak je na poukazy, musí byť aj na zdravotníctvo

KDH uviedlo, že ak minister financií nájde 500 miliónov eur na očkovacie poukazy pre seniorov, mal by okamžite nájsť peniaze aj pre vyčerpaných zdravotníkov.

Ilustračný obrázok k článku KDH: Matovič sľubuje HOLUBY na streche! Ak je na poukazy, musí byť aj na zdravotníctvo
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ak je na poukazy, musí byť na zdravotníctvo i na hotovosť pre seniorov. Uviedli to opozičné mimoparlamentné strany KDH a Slovenská národná strana (SNS) v reakcii na piatkový (26. 11.) návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Holuby na streche

KDH uviedlo, že ak minister financií nájde 500 miliónov eur na očkovacie poukazy pre seniorov, mal by okamžite nájsť peniaze aj pre vyčerpaných a poddimenzovaných zdravotníkov, ktorí postupne opúšťajú krajinu. Seniorom treba podľa opozičnej strany namiesto sľubovania holubov na streche dať značnú časť príspevku do rúk.

Kresťanskí demokrati upozorňujú, že nie sú proti podpore seniorov. Zvlášť, ak má povzbudiť k očkovaniu, ktoré KDH vytrvalo propaguje. Nápad s poukazmi by mal podľa KDH zmysel, ak by sa okrem súbežnej podpory zdravotníkov nechala seniorom značná časť príspevku priamo v hotovosti, respektíve vyplatila priamo na účet.

Príspevok pre všetkých

Návrh podľa predsedu KDH Milana Majerského tiež zabúda na tých, ktorí sa už dali zodpovedne očkovať skôr a nespravodlivo ich vyraďuje z možnosti finančného príspevku oproti novým zaočkovaným. „Spravodlivé je začať s vyplácaním príspevku tým seniorom, ktorí cítili zodpovednosť a nechali sa zaočkovať v predošlom období aj bez ohľadu na finančnú motiváciu,“ podčiarkol Majerský.

Ako uzavrel líder kresťanských demokratov, vláda by mala určite podporiť pandémiou zasiahnuté sektory, zamestnávateľov, zamestnancov i živnostníkov a verí, že dôjde k rozumnej dohode pre účinnú pomoc.

Platy zdravotníkov

SNS vyzýva ministra financií, aby namiesto ponuky na poukážku pre dôchodcov, ktorou podmieňuje očkovaním, investoval túto sumu do okamžitého zvýšenia platov lekárom a zdravotným sestrám. Určite to nepokryje nárast platov tak, ako v okolitých štátoch, ale pomôže to aspoň stabilizovať tých, ktorí v tejto neľahkej dobe nasadzujú svoje životy a vyvíjajú nadľudské úsilie pri lôžkach pacientov.

Ak sa teraz k nim postaví vláda chrbtom, tak sa podľa SNS v krátkom čase môže stať, že nebude mať kto v ambulancii zodvihnúť telefón, v nemocnici ošetriť pacienta, prípadne sa postarať aj o ich príbuzných.

500 miliónov prevádzkam

Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej a trpia aj v tretej vlne pandémie nového koronavírusu. Prevádzky sú zoradené v troch skupinách – HORECA, kultúra, služby. Vyhlásil to 26. novembra na brífingu spoločne s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Na služby pre tieto dotknuté prevádzky by dostávali poukaz na 500 eur dôchodcovia vo veku 60+. Poukaz by mali dostať za absolvovanie očkovania treťou dávkou a za očkovanie prvou dávkou. Poukaz by mal byť prenosný na inú osobu. Cieľom je podporiť očkovanie u približne 380-tisíc nezaočkovaných dôchodcov nad 60 rokov.

Matovič konštatoval, že sú pripravení o tejto zmene rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Kollár uvítal túto cestu presvedčenia na očkovanie. Povedal, že je podstatné motivovať dôchodcov.

Prečítajte si aj

Dohoda aj bez SaS

Predstavitelia vládnej koalície sa dohodli v súvislosti s 500-eurovými poukazmi pre seniorov pri očkovaní. SaS ich nepodporí, ale ani nezablokuje. Podľa slov predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej nebude strana považovať za porušenie koaličnej dohody, ak návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) prejde v Národnej rade (NR) SR s podporou opozície.

K návrhu ešte bude musieť zasadnúť vláda a následne má prísť do parlamentu. Predstavitelia koalície očakávajú, že v druhom čítaní by o ňom mohli rokovať už koncom týždňa.

SaS si podľa slov Zemanovej myslí, že kroky ako napríklad uvoľnenie opatrení pre očkovaných je tá pravá mobilizácia. Tvrdí, že sa to ukázalo aj pri zvýšenom záujme o očkovanie pred prijatím prísnejšieho lockdownu. Konkrétne paragrafové znenie Matovičovho návrhu na zavedenie poukazov podľa jej slov ešte nevideli. Podotkla, že dieru v rozpočte si bude musieť obhajovať minister financií.

Čo na to OĽANO?

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš hovorí o potrebe masovo zaočkovať čo najviac seniorov, čo by mohlo prispieť k odbremeneniu nemocníc. Výhodu poukazov vidí v tom, že peniaze skončia na Slovensku, v domácej ekonomike a podporia služby postihnuté pandémiou. Postoju SaS nerozumie.

„Každý zodpovedný poslanec by návrh mal podporiť, pretože pomôžeme viacerým veciam na Slovensku. Potrebujeme to čo najskôr,“ podčiarkol. Vysvetlil, že konkrétny návrh ešte nik z partnerov nevidel, „pretože sa momentálne píše“. Čo sa týka povinného očkovania, nevidí na to politickú vôľu a uprednostňuje motiváciu.

A čo zdravotníci?

Koaliční partneri mali na pondelkovom (29. 11.) rokovaní otvoriť aj tému odmeňovania zdravotníkov. Návrh možností by mal pripraviť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Podľa Šeligu je načase ukázať, že si štát a spoločnosť vážia prácu zdravotníkov. Šipoš dodal, že všetko bude závisieť od návrhu ministra a je pripravený podporiť každý návrh na pomoc zdravotníkom.

Predstavitelia koalície veria, že nájdu dohodu aj na zásadných reformách, ktoré poslancov čakajú v závere aktuálnej schôdze parlamentu, ako sú reforma národných parkov, nemocníc a návrh štátneho rozpočtu. Podľa Šeligových slov je ešte priestor na rokovania. Ďaleko od dohody podľa neho nie je ani reforma národných parkov. „Je lepšie rokovať, ako potom zmätkovať v pléne,“ dodal.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM