TOS Lifestyle

Keď nie je poruke vývrtka: 5 osvedčených spôsobov, ako otvoriť fľašu vína BEZ nej

Keď máte víno aj chuť, no nemáte vývrtku, nemusí to byť neriešiteľný problém. Ako otvoriť fľašu bez nej? 

Ilustračný obrázok k článku Keď nie je poruke vývrtka:  5 osvedčených spôsobov, ako otvoriť fľašu vína BEZ nej
Zdroj: Unsplash.com

Skoro každému sa to už stalo. V momente, keď ste sa chystali otvoriť fľašu vína, zistili ste, že nemáte poruke vývrtku. Ak si ju nemáte ani kde požičať, nastáva problém.

Existuje však viacero alternatívnych metód, ako si vychutnať víno aj bez vývrtky.

Aj keď čoraz viac vín má skrutkovací uzáver, na klasický korok mnohí vinári nedajú dopustiť. Ten je vyrobený zvyčajne z dubovej kôry, je veľmi ľahký, mäkký a prispôsobí sa šírke sklenenej fľaši, pritlačí sa presne k jej okrajom. Čo teda robiť bez vývrtky?

Alternatívne spôsoby

Azda najjednoduchším riešením je zatlačenie korku dovnútra. Ideálny na to je dlhší predmet, ako napríklad pero alebo sa dá použiť opačná strana lyžice či vidličky.

Ďalšou metódou je opatrné búchanie spodkom fľaše o stenu či strom, až kým sa korok sám nevytlačí. Ale veľký pozor na to, aby ste nerozbili fľašu a nepoškodili stenu. Vložte preto fľašu do topánky a búchajte s jej podrážkou.

Podobnou možnosťou je využitie hrubšej knihy, ktorou budete búchať do spodku fľaše. Opäť ale platí, že hlavne pri knihe s tvrdým obalom treba byť opatrný, aby ste fľašu nerozbili.

Prvoradá je bezpečnosť

Možnosťou je aj pomalé a trpezlivé nahrievanie hrdla fľaše tesne pod korkom pomocou zapaľovača. Podľa niektorých však táto možnosť nefunguje vždy a navyše fľaša môže explodovať.

Ak máte poruke nožnice, môžete použiť aj tie. Jednu časť čepele zatlačíte čo najhlbšie do korku a druhou točíte.

Nezabudnite, bezpečnosť je na prvom mieste. Pri otváraní fľaše vína bez vývrtky buďte opatrní a dbajte na to, aby ste sa nezranili.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM