Rôzne

Keď rozhodujú minúty: Rozpoznať náhlu cievnu mozgovú príhodu pomôže jednoduchý test

Pri náhlej cievnej mozgovej príhode (NCMP) sa netreba zdržiavať individuálnym prevozom postihnutého k lekárovi.

Ilustračný obrázok k článku Keď rozhodujú minúty: Rozpoznať náhlu cievnu mozgovú príhodu pomôže jednoduchý test
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Je potrebné okamžite kontaktovať tiesňovú linku 155. Pri príležitosti Svetového dňa NCMP (29. 10.) na to poukázala hovorkyňa Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

Jednoduché overenie

„Pri NCMP dochádza k upchatiu alebo k prasknutiu ciev v mozgu, a následne k nedostatočnému okysličeniu a odumieraniu mozgového tkaniva. Pri neposkytnutí včasnej odbornej pomoci patrí k fatálnym následkom ochorenia znížená kvalita života až smrť,“ priblížila.

Ako ďalej popísala, k príznakom NCMP patrí pokles ústneho kútika alebo očného viečka, neschopnosť usmiať sa, jednostranné oslabenie – pacientovi napríklad vypadne z ruky predmet, ktorý držal. „Overíme si to tak, že ho vyzveme, aby nám celou silou stlačil obe ruky a vtedy vieme posúdiť, či sila v jednej ruke bude viditeľne slabšia,“ povedala Krčová.

Ďalšími znakmi sú silné bolesti hlavy a závraty, tŕpnutie tváre, končatín alebo polovice tela, porucha mobility a citlivosti a zlá artikulácia.

Okamžite kontaktujte tiesňovú linku

„Práve reč môže byť nezrozumiteľná, bľabotavá, jazyk akoby neposlúchal. Pacient ho nevie vyplaziť vôbec alebo ho vyplazuje do jednej strany. Často vyzerá ako opitý. Neunavujeme ho nútením rozprávať a dohodneme sa, že ja budem dávať jednoduché otázky a on odpovie iba kývnutím hlavy alebo žmurknutím,“ vysvetlila.

Pri niektorom z uvedených príznakov je potrebné okamžite zavolať na tiesňovú linku 155 a riadiť sa pokynmi operátora. Ak je postihnutý pri vedomí, treba ho uložiť do sedu alebo do polosedu, uvoľniť mu odev okolo krku a pásu, zabezpečiť mu prísun čerstvého vzduchu a upokojovať ho do príchodu záchrannej zdravotnej služby.

Ak je v bezvedomí a dýcha, treba ho uložiť do bočnej stabilizovanej polohy a pravidelne kontrolovať stav vedomia oslovením a dýchania do príchodu záchranárov. Ak nereaguje a nedýcha, je nutné začať s oživovaním, v pomere 30 stlačení hrudníka ku dvom vdychom. Hrudník treba stláčať do hĺbky piatich až šiestich centimetrov s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM