Správy Regióny

Kedy obnovia ohňom poškodenú budovu na Hlavnom námestí? Aktuálne ju skúmajú pamiatkari

Zatiaľ však nie je známe, kedy sa začne s rekonštrukčnými prácami.

Ilustračný obrázok k článku Kedy obnovia ohňom poškodenú budovu na Hlavnom námestí? Aktuálne ju skúmajú pamiatkari
28
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Na historickej budove na Hlavnom námestí, ktorú koncom novembra 2018 poškodil požiar, aktuálne realizujú pamiatkový prieskum fasády. Deje sa tak pre potreby finalizácie projektu obnovy a rekonštrukcie. Potvrdila to poisťovňa Kooperativa, ktorá je majiteľom objektu. V marci boli na fasáde ukončené čistiace práce.

Národná kultúrna pamiatka

Zatiaľ však nie je známe, kedy sa začne s rekonštrukčnými prácami. „Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, príprava a realizácia rekonštrukcie je o to náročnejšia, a preto si vyžaduje adekvátny čas a zodpovedný prístup všetkých zainteresovaných strán,“ povedala Zuzana Wagnerová z poisťovne Kooperativa.

Proces obnovy národnej kultúrnej pamiatky rieši poisťovňa v súčinnosti s bratislavským magistrátom a Krajským pamiatkovým úradom Bratislava. „Postupujeme systematicky, v súlade možnosťami obnovy národnej kultúrnej pamiatky a obnovy chránených prvkov,“ podotkla Wagnerová.

Ničivý požiar

Na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra 2018 popoludní na vianočných trhoch v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu. Požiar vznikol po výbuchu propán-butánových fliaš. Zranila sa pri ňom jedna osoba. Škodu v tom čase predbežne odhadli na viac ako 200-tisíc eur.

Stánok však podľa magistrátu nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. Samospráva tvrdí, že majitelia stánku nemali podpísanú nájomnú zmluvu s mestom a ani nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. Polícia začala krátko po udalosti trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Požiar na Hlavnom námestí
28
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM