rbt Správy Politika

Kedysi spolu jazdili v karavane, dnes sa nebavia! Matovičove OĽaNO je politický VÍRUS, hovorí Hlina

Niekdajší politický búrlivák v rozhovore vysvetľuje, prečo sa spojil s Tomášom Druckerom. Presvedčia Slovákov umiernenou politikou?

Ilustračný obrázok k článku Kedysi spolu jazdili v karavane, dnes sa nebavia! Matovičove OĽaNO je politický VÍRUS, hovorí Hlina
7
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Po voľbách v roku 2012 sa spolu vybrali na turné v karavane po rómskych osadách. Keď sa z cesty vrátili, Alojz Hlina odišiel z poslaneckého klubu OĽaNO a jeho cesty s Igorom Matovičom sa navždy rozišli.

Vírus, ktorý ničí krajinu

To bolo na jeseň roku 2012. Z politických spojencov sa stali súperi a neskôr otvorení nepriatelia. „OĽaNO na čele s Matovičom je politický vírus, ktorý ničí krajinu,“ hovorí Hlina v rozhovore pre Dnes24.

Hlinovi sa dodnes nechce príliš rozoberať, čo ho pred desiatimi rokmi prinútilo k náhlemu politickému rozchodu s Matovičom. „V aute, v ktorom precestujete a prespíte niekoľko dní, sa veľmi rýchlo ukáže, čo sme za ľudia. Povedzme, že už vtedy som zazrel a zacítil to, čo dnes naplno vidí celá krajina: Igor Matovič je problém. Nie je schopný riadiť seba, nieto ešte spravovať štát,“ odpovedá bez príkras.

Ani po neúspešných voľbách v roku 2020, keď sa Hlinovi ako predsedovi KDH nepodarilo dotiahnuť stranu do parlamentu, nechce s politikou skoncovať.

Nie som odkázaný na príjem z politiky, živí ma podnikanie. Ale politika ma vždy bavila a bude baviť, navyše som tvrdohlavý človek, ktorý sa veľmi nerád vzdáva,“ hovorí.

Cirkus treba ukončiť!

Pred dvoma rokmi vyhral ten, kto vedel najlepšie kričať. Verím, že sa blíži doba, keď si voliči radšej vyberú normálnych umiernených politikov, nie chaos, krik a desať šialených nápadov do týždňa,“ myslí si Hlina.

Koncom minulého roka poriadne prekvapil voličov aj politických komentátorov, keď spoločne s bývalým ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom oznámili vianočnú dohodu o spolupráci v rámci strany Dobrá voľba a Umiernení. Viacerí ľudia to na sociálnych sieťach žartovne nazvali politickou svadbou roka 2021.

Šialené nápady jedného človeka

Ako sa vôbec zanietený kritik a minister bývalej vlády dali dokopy? „Nestalo sa to zo dňa na deň. Sme v kontakte prakticky od volieb a ukázalo sa, že si rozumieme. Riešili sme spolu napríklad projekt Opozičných novín, ktoré mali byť odpoveďou na nezmyselný Matovičov nápad vydávať za štátne peniaze vládne noviny. Našťastie, po jeho demisii dostali na úrade vlády rozum a zastavili to,“ vysvetľuje Hlina okolnosti, ktoré predchádzali spojeniu.

Na otázku, v akých konkrétnych veciach si bývalí politickí súperi rozumejú, odpovedá Hlina bez zaváhania: „Dva roky sa tu namiesto pandémie a reálnych problémov ľudí riešia výčiny a hlúpe až šialené nápady jedného majiteľa politickej eseročky a ďalších pofidérnych postavičiek. Vláda sa o vážnych veciach handrkuje na spôsob kmeňových náčelníkov. Tento chaos sa musí skončiť!“

Má Hlina šancu dostať sa do parlamentu? Čítajte na druhej strane

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Daniel Veselský
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM