Recept na dnes

Klasika naRUBY: Famózna malinová vianočka zachutí každému + RECEPT

Kto by nepoznal klasickú zostavy vianočky s maslom, nutellou či marmeládou, a k tomu teplé kakao? Ak vám vadia hrozienka v nej, skúste takúto verziu.

Ilustračný obrázok k článku Klasika naRUBY: Famózna malinová vianočka zachutí každému + RECEPT
6
Galéria
Zdroj: Nin.sk

RUBY MALINOVÁ VIANOČKA

Vianočka je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Mnohí si ju nedoprajú práve kvôli hrozienkam alebo ju jedia iba počas sviatkov. S trochou fantázie vytvorila food blogerka Nin túto ružovú dobrotu!

Čas prípravy, kysnutia a pečenia 1,5 hodiny. Porcia: 1 veľká / 2 malé vianočky.

Cesto

  • 75 g kokosového oleja
  • 250 ml rastlinného mlieka (mandľové/koko­sové/…, prípadne klasické mlieko)
  • 75 g trstinového cukru
  • 1/2 droždia (kocka)
  • 500 g hladkej múky
  • 1 x vajce
  • Štipka soli
  • Kôra z 1/2 pomaranča (voliteľné)
  • Za hrsť lyofilizovaných malín
  • Za hrsť dukátikov ruby čokolády alebo bielej čoko

Postup

Ako prvé si urobíme kvások. Kokosový olej si roztopíme a dáme bokom chladnúť (do cesta nič nedávame horúce). Do menšieho hrnca dáme mlieko a cukor, varíme kým sa cukor nerozpustí, tak, aby mlieko ostalo teplé a nie vriace (jednoduchý test: stále vieme do neho namočiť prst – v opačnom prípade by sme si zabili droždie, ktoré neskôr pridáme).

Zohriate mlieko prelejeme do sklenej misky/nádoby (pri aktivovanom droždí by sme sa mali vyhýbať kovu, najlepšie je tiež používať drevenú varešku na miešanie).

Na vrch mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a jemne poprášime hladkou múkou. Necháme droždie aktivovať cca 15 minút. Keď sa na vrchu urobí pekná „čiapočka“ môžeme pracovať ďalej.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Nin.sk

Zatiaľ si spolu navážime všetky ostatné suroviny (múku, vajce, soľ), okrem malín a čokolády. K surovinám po cca 15 minútach prilejeme olej, aktivované droždie s mliekom a buď v stroji za pomoci háku na pomalej rýchlosti alebo ručne, vymiesime hladké, vláčne a pružné cesto.

Nemalo by byť veľmi lepivé, aby sme s ním vedeli po vykysnutí ľahko pracovať (cesto by sa malo mierne odliepať od stien misky aj od rúk, nemalo by byť príliš tuhé aby vianočka ostala jemná a vláčna).

Cesto vložíme do nádoby/misky, poprášime hladkou múkou, prikryjeme handrou a dáme oddychovať na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Ľahký test či už je cesto nakysnuté: pichneme do neho prstom a cesto sa vráti do pôvodného tvaru, na povrchu je hladké a ostáva pružné.

Keď máme cesto urobené, rúru si rozohrejeme na 190 stupňov, spodok i vrch a cesto rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov ak chceme jednu vianočku, na 12 ak chceme dve menšie vianočky. Keď sú bochníčky navážené, vyvaľkáme z nich pramene, nie príliš tenké, aby sa netrhali. Povtláčame do nich čokoládové dukátiky a rozmrvené lyofilizované maliny. Upletieme vianočku/y a necháme ešte podkysnúť cca 15 minút.

Potrieme žĺtkom a dáme piecť na približne 30 minút. Keď vianočky vychladnú, polejeme ich čokoládou a posypeme lyofilizovanými malinami.

Bielu alebo ruby čokoládu roztápame vo vodnom kúpeli aj s malou lyžičkou kokosového oleja – čokoláda sa tak nezhrudkuje, ostane krásne lesklá a dokonale roztopená. Vodný kúpeľ máme len na slabo a čokoládu s olejom stále miešame až do úplného roztopenia.

RUBY malinová vianočka Nin.sk
6
Galéria
Zdroj: Nin.sk
Zdroj: Nin.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie