Zlatica Gregorová Rôzne

Kliešte sa presúvajú do vyššie položených území: Vyhnúť sa treba vysokej tráve

V poslednom čase sa s príchodom teplých dní čoraz častejšie stretávame s výdatným výskytom kliešťov. Ako sa im vhodne brániť a ako postupovať v prípade nálezu kliešťa na tele?

Ilustračný obrázok k článku Kliešte sa presúvajú do vyššie položených území: Vyhnúť sa treba vysokej tráve
12
Galéria
Zdroj: TASR

Kliešte sa prichytia na oblečenie človeka, následne hľadajú vhodné miesto na tele hostiteľa. Človeku, do ktorého sa zahryzol kliešť môže hroziť kliešťová encefalitída aj lymská borelióza. Ich prenášačom je kliešť obecný (Ixodes ricinus) .

Ako informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre na svojom webe, neželanému návštevníkovi možno predísť „osobnou ochranou" (ochranné oblečenie bledej farby, dlhé nohavice, sveter s dlhými rukávmi, čiapka, obuté ponožky a vhodná tzv. celonártová obuv), aby bola zakrytá čo najväčšia plocha tela, pri pobyte v prírode sa treba vyhýbať oblastiam s vysokou trávou a použiť repelentné pripravky schválené MZ SR.

Po príchode z prírody treba prezrieť celé telo a kliešťa odstrániť, pričom treba dať pozor, aby sa nerozpučil. Vtedy môže do krvi vpustiť vírusy a spôsobiť komplikácie.

Najlepšie je ho, podľa odborníkov, chytiť čo najbližšie k miestu vpichu a kývať do strán, pokiaľ ho nevytiahneme. Pre istotu treba navštíviť lekára, ktorý dôkladne prezrie miesto vpichu a v prípade potreby nasadí liečbu antibiotikami. Liečba by mala prebehnúť čo najskôr, ako prisatého kliešťa nájdete.

Ako nám povedala regionálna hygienička a generálna tajomníčka služobného úradu v Nítre Katarína Tináková, aktuálne sa kliešte presúvajú do vyšších nadmorských výšok do Trnečianskeho, Žilinského a Banskobystric­kého kraja.

Foto: ilustračné

kliešte na Slovensku
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM