Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Kňaz odslúžil omšu v MORI, nafukovačka ako oltár: Cirkev je zhrozená, no mal svoje DÔVODY

Bohoslužba v plavkách sa nepáči vyšším cirkevným hodnostárom. Mladý kňaz sa ospravedlnil, vysvetlil však aj, prečo sa pre netypickú omšu rozhodol.

Ilustračný obrázok k článku Kňaz odslúžil omšu v MORI, nafukovačka ako oltár: Cirkev je zhrozená, no mal svoje DÔVODY
Zdroj: Twitter.com/ALT_Fr. Casey, OFM

Cirkevné úrady riešia prípad kňaza, ktorý odslúžil veľmi netypickú bohoslužbu. Tá sa konala priamo na pláži, pričom veriaci sedeli v plytkej vode na brehu, zatiaľ čo kňaz v plavkách kázal z mora a ako oltár použil nafukovačku. Informuje o tom Guardian.

Aktérom bizarného príbehu je 36-ročný kňaz Mattia Bernasconi z milánskej diecézy. Letnú verziu omše odslúžil na južnom talianskom pobreží, kde pôsobí ako súčasť tímu stredoškolského letného tábora.

Kritika cirkvi

Na záberoch vidno, ako Bernasconi stojí po pás vo vode, pričom pred ním leží nafukovačka. Kňaz vedie bohoslužbu s typickými gestami, akoby stál v bežnom kostole. V plytkej vode pred ním sedí v plavkách niekoľko mladých ľudí. Na niektorých fotkách vedľa neho stojí chlapec, ktorý zrejme plní úlohu miništranta.

Fotky, ktoré začali kolovať internetom, sa ale nepáčia jeho nadriadeným. Miestna katolícka arcidiecéza ho vyzvala k „liturgickému dekóru a úcte.“

Cirkev uznáva, že v niektorých špeciálnych prípadoch, akými sú duchovné cvičenia či tábory, je možné spraviť omšu aj mimo božieho chrámu. Formu omše však vraj treba konzultovať s cirkevnými hodnostármi, aby bol zvolený čo najvhodnejší spôsob. Bohoslužbu v plavkách cirkev za najvhodnejšiu nepovažuje.

Pekelné teplo

Bernasconi na vyjadrenia cirkvi reagoval pokorne. Ospravedlnil sa a povedal, že jeho cieľom v žiadnom prípade nebolo bagatelizovať eucharistiu. Vysvetlil aj pozadie „plážovej omše“.

Pôvodne vraj plánoval nedeľnú slávnosť usporiadať medzi stromami pri pláži v Crotone. Teploty však boli mimoriadne vysoké a na tomto mieste bolo sotva možné nájsť tieň.

Keďže chcel táborníkov uchrániť pred nebezpečným slnkom, rozhodol sa spojiť omšu s osviežením vo vode. Nafukovačka podľa neho tiež nemala byť znakom neúcty, jednoducho potreboval nejaký improvizovaný ol­tár.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM