Eva Mikulová Rôzne

Knihovníci vytvorili slovenský rekord. Postavili vežu z kníh, vysokú 220 centimetrov, VIDEO

Knihovníci z Verejnej knižnice Jána Bocatia postavili zatiaľ najvyšší stoh zo 105 kusov kníh, ktorý do zrútenia meral 220 cm a tak vznikol ustanovujúci slovenský rekord.

Zdroj: Dnes24.sk

Za veľkej podpory malých aj veľkých divákov vznikol pred OC Galéria ďalší unikátny slovenský rekord, tentokrát veža postavená z kníh.

Ustanovujúci rekord

Štyria knihovníci z Verejnej knižnice Jána Bocatia začali stoh alebo vežu z kníh stavať o 11,00 hodine v piatok 13. septembra. „Stavba trvala približne trištvrte hodinu, pretože sme museli knihy ukladať opatrne, aby sa nezrútili,“ povedala nám riaditeľka knižnice Soňa Jakešová.

Aj systém stavby mali dokonale premyslený. „Na spodok sme dávali najväčšie knihy, čiže encyklopédie, potom beletriu a na záver knihy poézie. Nakoniec sme stoh postavili zo 105 kusov kníh a bol vysoký 220 centimetrov do zrútenia,“ dodáva S. Jakešová.

Táto knižná stavba je prvá na Slovensku, stala sa i ustanovujúcim slovenským rekordom. „Rekord overil a zmeral komisár z knihy Slovenských rekordov Roman Hanc, ktorý nám odovzdal certifikát o rekorde. Veríme, že o rok tento rekord prekonáme.“

Ako riaditeľka Jakešová prezradila, pôvodne chceli postaviť stoh aspoň z 95 kníh, pretože toto číslo symbolizuje aj výročie vzniku VKJB. „Takže sme prekonali aj naše očakávania.“

Knihy použité na stavbu veže nakoniec rozdali prítomným fanúšikom.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM