Aktualizované MI Politika

Koalícia v KRÍZE! Sulík hovorí o výmene premiéra i ministrov

Predseda SaS otvorene vyhlásil, že žiada rekonštrukciu vlády. Na stôl sa vraj musia dať mená všetkých ministrov a aj premiéra. Predčasné voľby však odmieta.

Ilustračný obrázok k článku Koalícia v KRÍZE! Sulík hovorí o výmene premiéra i ministrov
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Treba vymeniť premiéra

Vládna koalícia sa dostala do najväčšej krízy od svojho vzniku. Po sólo akcii premiéra Matoviča nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V sa vzbúrili dvaja koaliční partneri SaS a Za ľudí. Richard Sulík otvorene vyhlásil, že žiada rekonštrukciu vlády. Tému ide riešiť aj k prezidentke.

„Máme tu problém. Takto nemôžeme ďalej fungovať. Musíme sa vážne baviť o rekonštrukcii vlády. Na stole sú všetky mená, vrátane môjho. Týka sa to všetkých ministrov aj premiéra. Je to vážna vec, treba postupovať veľmi citlivo a spolu s partnermi,“ uviedol R. Sulík pred novinármi po rokovaní vlády.

Dodal, že o téme rokoval aj s Veronikou Remišovou zo strany Za ľudí a spolu sa chystajú ísť riešiť otázku rekonštrukcie vlády aj do prezidentského paláca so Zuzanou Čaputovou.

Richard Sulík odmietol prezradiť viac detailov. Povedal, že má konkrétnu predstavu, kto by mal byť novým premiérom, ale nechce ju zverejňovať. Jednu vec však zdôraznil veľmi jednoznačne.

„Sme zásadne proti predčasným voľbám. Zloženie Národnej rady SR je v poriadku. Nemyslíme si, že po predčasných voľbách by to bolo lepšie,“ dodal R. Sulík.

Aktualizované:

Strana SaS zhrnula svoje zásadné stanovisko a požiadavky aj v statuse na Facebooku. Dodala, že Igor Matovič si už stihol narobiť nepriateľov na všetkých frontoch, čo výrazne komplikuje vládnutie.

„Premiér proti sebe poštval všetkých vrátane prezidentky, koaličných partnerov, vedeckej obce a občanov. Pozíciu vlády v súčasnom zložení považujeme preto za neudržateľnú,“ uviedli liberáli.

Matovič reaguje

Krátko po vyhlásení SaS sa na Facebooku ozval aj Igor Matovič. Nijakým spôsobom nereagoval na výzvu Richarda Sulíka urobiť nejakú rekonštrukciu vlády. Nenaznačil, či je ochotný vymeniť ministra zdravotníctva, prípadne rezignovať na svoj post. Namiesto toho len zopakoval staré obvinenia, ktoré jeho koaliční partneri už niekoľkokrát vyvrátili.

„Stovka ľudí denne zomiera a miesto toho, aby sme sa všetci sústredili na zháňanie vakcín, kde kto vie – niektorí ľudia považujú za najväčší problém Slovenska to, že sme si z Marekom dovolili vybaviť pre ľudí na Slovensku 2 000 000 milióny účinných vakcín … lebo majú vraj zásadnú chybu – sú z Ruska. A majú ešte jednu chybu – dovolil som si pri nich urobiť na košickom letisku tlačovku,“ píše premiér.

Strana Za ľudí aj SaS pritom opakovane vyhlasujú, že jediné, čo im v tejto súvislosti prekáža, je absencia riadnej registrácie Sputnika V a teatrálna tlačovka na letisku, keďže žiadnu inú dodávku zahraničných vakcín premiér takto oficiálne nevítal.

„Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie. Očkovať občanov SR neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť nie je správne,“ uviedla šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová na Facebooku.

Nedávame žiadne ultimáta, ale máme jasnú predstavu. Požiadavkou SaS je otvoriť debatu o rekonštrukcii vlády, budeme sa o...

Posted by Sloboda a Solidarita on Wednesday, March 3, 2021

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM