ELA Politika

Kollár: Jediný „pokakaný“ je tu Fico, nie ja! A ten smrad sa šíri celým parlamentom

Predseda Smeru a niekdajší premiér Robert Fico si dnes bez servítky rypol do predsedu parlamentu Borisa Kollára za jeho politické postoje. Šéf Sme rodina nezvolil o nič diplomatickejší slovník.

Ilustračný obrázok k článku Kollár: Jediný „pokakaný“ je tu Fico, nie ja! A ten smrad sa šíri celým parlamentom
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ak by hnutie Sme rodina zvyšní koaliční partneri vylúčili z vládnej koalície, hnutie to bude rešpektovať.

Nie som pokakaný…

„A teraz mi prepáčte, použijem slovník pána Roberta Fica: "Pán Kollár sa opäť pokakal a zostal v koalícii.“ Ja si myslím, že včera sme zachytili pána Fica, ako bol na vyhlásení rozsudku nad pánom Kováčikom, tak kto tu je dnes maximálne pokakaný, je Robert Fico a ten smrad necítiť len na jeho tlačovkách, ale už sa šíri celým plénom národnej rady, tak to je odkaz preňho. Má sa čoho báť a má byť z čoho pokakaný," uviedol na úvod tlačovky líder hnutia Boris Kollár.

Šéf Smeru-SD mu totiž dnes na tlačovke strany k politickej situácii adresoval tieto slová k možnému odchodu hnutia Sme rodina z koalície: „U Borisa Kollára sa z toho stalo pravidlo. Desaťkrát ráno niečo povedal, principiálne búchal po stole, hovoril ľuďom, čo nemôže urobiť, a potom to večer urobil. Pokaká sa a táto koalícia bude pokračovať ďalej,“ povedal doobeda Fico.

Odídu?

O možnom konci v koalícii Kollárovej strany sa hovorí v súvislosti a viacerými témami. Boris Kollár povedal, že pokiaľ Sme rodine neprejde výstavba nájomných bytov či exekučná amnestia, z koalície sa možno „budú porúčať sami“. „Je to zakaždým odsunuté,“ uviedol. Za hraničnú červenú čiaru označil zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorý sa stal sporným pri prepustení šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, nominanta Kollárovej strany.

„Bolo nám oznámené zo strany bývalého premiéra, že pokiaľ nepodporíme jeho očistu, tak si vedia predstaviť vládnuť aj bez hnutia Sme rodina. Rešpektujeme to, keď k tomu dôjde a vylúčia nás, bez problémov si pôjdeme sadnúť do opozície. Dokonca keď nás nevylúčia sami, je vysoká pravdepodobnosť, že keď nám neprejdú nájomné byty alebo keď sa neurobí exekučná amnestia, možno sa budeme porúčať aj sami,“ povedal Kollár na tlačovej konferencii.

Vysoký trest pre Kováčika?

Kollár ocenil, že sa zrušilo trestné stíhanie novinárov Denníka N. „Generálny prokurátor je tu na to, že keď sa deje niečo nezákonné alebo niečo zlé v rámci prípravného konania, môže zasiahnuť využitím paragrafu 363 alebo vydaním pokynu,“ priblížil s tým, že aj toto je podľa Kollára ukážka správneho kroku generálnej prokuratúry.

Šéf parlamentu naznačil, že trest 14 rokov za úplatok 50-tisíc eur pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nemusí byť primeraný.

Ľudia sa podľa neho pozastavujú nad tým, že niekto dostal za 50-tisíc eur takýto trest „a tu máme kajúcnikov, hrozia im 25-ročné tresty, a zrazu majú len podmienku, hoci ukradli milióny eur“. Kollár dodal, že si nechce zastávať Dušana Kováčika, no vidí „skrivodlivosť“ aj na druhej strane. „Ľudia necítia elementárnu spravodlivosť pre každého,“ dodal.

Podľa Kollára je problém s ľuďmi vo funkciách, ktorí sú buď neschopní, alebo „sú schopní všetkého“, čo podľa neho spôsobuje chaos. Zopakoval, že Sme rodina nebude súčasťou pracovnej skupiny, ktorá má riešiť situáciu v bezpečnostných zložkách. Dodal, že niektoré z prvých návrhov skupiny sa mu zdajú dobré.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM