Správy Zo zahraničia

Kolóny áut a ÚTEK bohatých Rusov súkromnými letmi: Situácia je absolútne šialená!

Dopyt po miestach v súkromných lietadlách v Rusku prudko vzrástol po vyhlásení čiastočnej mobilizácie šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, informoval v utorok denník The Guardian.

Ilustračný obrázok k článku Kolóny áut a ÚTEK bohatých Rusov súkromnými letmi: Situácia je absolútne šialená!
Zdroj: TASR/AP

Bohatí Rusi hľadajú spôsob, ako odísť z krajiny. Obavy vyvolali aj správy, podľa ktorých sa úrady chystajú zatvoriť hranice pre mužov v bojaschopnom ve­ku.

Tisíce eur za miesto

Pasažieri tohto druhu mieria prevažne do Arménska, Turecka a Azerbajdžanu, ktoré Rusom umožňujú vstup bez víz. Za sedadlo v súkromnom lietadle pritom zaplatia v prepočte od 22-tisíc do 28-tisíc eur.

Cena za prenájom osemmiestneho stroja sa pritom pohybuje zhruba od 90-tisíc do 150-tisíc libier, čo je niekoľkonásobne viac než zvyčajne, konštatuje britský denník.

„Situácia je v tejto chvíli absolútne šialená,“ uviedol riaditeľ sprostredkova­teľskej spoločnosti Your Charter Jevgenij Bikov. „Zvyčajne máme 50 žiadostí (o lety súkromnými lietadlami) za deň; dnes je to približne 5000,“ dodal.

Väčšina jednosmerných leteniek na komerčné lety z Ruska je pritom vypredaná na niekoľko dní dopredu. Dlhé rady čakajúcich áut sa aktuálne tvoria aj na pozemných hraničných priechodoch z Ruska do okolitých krajín.

Veľký útek

Ruská spoločnosť FlightWay, ktorá ponúka lety súkromnými lietadlami, uvádza, že dopyt po jednosmerných letoch do Arménska, Turecka, Kazachstanu a Dubaja vzrástol až 50-násobne.

„Všetky európske súkromné letecké spoločnosti opustili (ruský) trh. Dopyt v súčasnosti prevyšuje ponuku a ceny sú v porovnaní s obdobím pred šiestimi mesiacmi vysoké,“ uviedol riaditeľ spoločnosti FlightWay Eduard Simonov.

Súkromné lietadlá však nechcú využívať len tí najbohatší Rusi, konštatuje Guardian. Niektoré spoločnosti si prenajímajú lietadlá, aby umožnili odlet svojich mužských zamestnancov do cudziny.

Podľa ruského obchodného portálu Kommersant si jedna moskovská spoločnosť zaoberajúca sa vývojom videohier prenajala celý let, aby dostala svojich zamestnancov z krajiny.

„Získavame úplne novú klientskú základňu, spoločnosti, ako aj ľudí, ktorí nikdy predtým nelietali súkromne,“ povedal Simonov. „Mnohí majú nejaké peniaze navyše a chcú sa dostať preč,“ dodal.

The Guardian získal dôkazy, že syn jedného z popredných členov ruskej Štátnej dumy, ktorý často zverejňuje protizápadné a vlastenecké vyjadrenia, v sobotu opustil krajinu letom do Istanbulu.

Podľa textových správ, ktoré má britský denník k dispozícii, tento nemenovaný poslanec osobne priviezol svojho syna na letisko v Moskve, aby zabezpečil jeho odchod z krajiny. „Veľký útek,“ písalo sa v jednom z príbehov, ktoré poslancov syn následne zdieľal v súkromnej skupine na platforme Snapchat.

Kolóny áut

Satelitné zábery americkej spoločnosti Maxar Technologies zachytávajú dlhý rad nákladných vozidiel a osobných áut čakajúcich na prekročenie hraníc z Ruska do susedného Gruzínska cez kontrolné stanovište Verchnyj Lars. V pondelok tieto zábery zverejnil portál britskej stanice Sky News.

Správy, že Rusko možno zatvorí svoje hranice, sa šíria od stredy 21. septembra, keď ruský prezident Vladimir Putin vydal príkaz na povolanie 300-tisíc záložníkov do armády, aby podporili vojenskú operáciu na Ukrajine.

Putinovo oznámenie „čiastočnej mobilizácie“ z minulého týždňa spustilo protesty, masový odchod mužov z Ruska a vlnu násilia po celej krajine.

Kremeľ poprel informácie, že utajená klauzula v Putinovom príkaze umožňuje povolať do bojov na Ukrajine až milión záložníkov.

Satelitné zábery, zverejnené spoločnosťou Maxar, vznikli v nedeľu 25. septembra. Rad čakajúcich vozidiel siahal do vzdialenosti približne 16 kilometrov na sever od hraničného priechodu Verchnyj Lars a spoločnosť Maxar uviedla, že rad pravdepodobne pokračoval ešte ďalej na sever.

Maxar zverejnil aj satelitné zábery z ďalšieho priechodu medzi Ruskom a Mongolskom, konkrétne z kontrolného stanovišťa Chjágta. Prvý záber je z pondelka 15. augusta a tri neskoršie z piatka 23. septembra, na ktorých je už na ceste vidieť veľké množstvo nákladných aj osobných áut.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM